Poluarea fonica, mortala. Afla ce specii sunt in pericol
Pentru acestia, zgomotul unui motor de barca poate fi atat de stresant, incat sa le compromita capacitatea de a se feri de pradatori, spun cercetatorii. Studiul, publicat zilele trecute in Nature Communications, aduce dovezi concludente in sensul in care poluarea cu zgomot este o adevarata amenintare pentru viata salbatica.
Foarte multe mamifere si pasari, de asemenea, folosesc sunetele pentru a-si gasi hrana, pentru a se deplasa, pentru a evita pradatorii si chiar si pentru a se imperechea. Zgomotele exterioare, precum cele facute de avioane sau vase, pot afecta toate aceste functii vitale.
“Combinatia dintre stres si reactii lente la atacurile pradatorilor transforma aceste specii in tinte usoare”, a explicat Andy Radford, coauthor al studiului. Poluarea fonica pe care o produc sonarele poate, de asemenea, sa fie foarte nociva pentru numeroase vietuitoare marine, inclusiv pentru balene. Cat despre viata pe uscat, se pare ca una dintre cele mai afectate specii de pericolul poluarii fonice o reprezinta liliecii, care nu mai reusesc sa-si repereze hrana din aceasta cauza.
Ruxandra Patru