Polițistul băcăuan cerea șpăgi de mii de euro pentru a ”rezolva” dosare penale, le dădea informați interlopilor, iar uneori, mai dădea și cu pumnul, în secția de poliție, în timp ce-i ancheta pe suspecți.
Agentul din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bacău a fost condamnat de Tribunalul Bacău, în calitate de primă instanță, pentru luare de mită, trafic de influență, abuz în serviciu, inducerea în eroare a organelor judiciare, divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice și purtare abuzivă.
Instanța i-a aplicat inculpatului pedeapsa cea mai grea, respectiv pedeapsa de 5 ani închisoare, la care se adaugă sporul obligatoriu de 2 ani şi 8 luni închisoare reprezentând o treime din cuantumul total al pedepselor mai mici.
În luna noiembrie din 2018, polițistul a formulat un denunț la D.G.A. – S.J.A. Bacău, precizând că o persoană pe care o cerceta într-un dosar penal ar intenționa să-l mituiască, pentru a obține soluție de neurmărire într-un dosar de cercetare penală. Denunțul a venit după ce polițistul a aflat că a fost filmat de persoana căreia îi cerea șpagă. (CITEȘTE ȘI: UN POLIȚIST DE LA SERVICIUL DE INVESTIGARE A FRAUDELOR DIN CAPITALĂ, TRIMIS ÎN JUDECATĂ PENTRU LUARE DE MITĂ)
Potrivit Direcţiei Generale Anticorupţie, instituţia care a coordonat cercetarea penală, poliţistul ar fi încercat să păcălească anchetatorii formulând un denunţ în care afirma că doar a fost ispitit cu mita, dar a refuzat. Faptă pentru care este cercetat pentru infracțiunea de inducere în eroare a organelor judiciare.
Inculpatul ar fi luat bani de la mai multe persoane, ba chiar era informator al infractorilor care erau în vizorul anchetatorilor. În acest sens, la data de 05.12.2018, sub coordonarea și supravegherea procurorului de caz s-a organizat o acțiune pentru prinderea prezumtivului mituitor, aceasta neavând rezultatul scontat, ci dimpotrivă, au rezultat indicii cu privire la existența unei infracțiuni de luare de mită, săvârșită chiar de denunțător, în forma pretinderii.
„În consecință, au fost întreprinse activități de urmărire penală dispuse prin ordonanțe de delegare de procurorul de caz, rezultând probe și indicii temeinice cu privire la săvârșirea de către agentul de poliție, în perioada mai – decembrie 2018, a mai multor infracțiuni în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, în timpul și cu ocazia activităților de cercetare pe care le-a efectuat personal.”, informează DGA.
Astfel, s-a descoperit că polițistul a luat mită în activitatea de instrumentare a două dosare penale. A pretins de la două persoane suma de 5.000 de euro, respectiv o altă sumă de bani cuprinsă între 1.800 lei și 2.300 lei de la o altă persoană, în vederea soluționării favorabile a dosarului penal în care acestea erau cercetate. (VEZI ȘI: SCANDAL ÎN VASLUI. POLIȚIST, ACUZAT CĂ ÎI PROTEJAZĂ PE INFRACTORI. “ESTE MÂNĂ ÎN MÂNĂ CU HOȚII!” ACUZE GRAVE LA ADRESA OMULUI LEGII)
În același timp, agentul de poliție este cercetat și pentru infracțiunea de trafic de influență, fapta constând în aceea că, în calitate de organ de poliție judiciară a pretins de la cele două persoane, suma de 5.000 euro, în vederea soluționării în mod favorabil a unui dosar penal al acestora, lăsând să se creadă că are influență asupra procurorului de caz pentru a-l determina să dispună o soluție de netrimitere în judecată.
În comunicarea Direcției Generale anticorupție se mai precizează că în luna octombrie 2018, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a surprins două persoane săvârșind o contravenție sau infracțiune la regimul silvic și nu și-a îndeplinit datoria de constatare a acestui fapt, deși avea această obligație conform prevederilor legale în vigoare.
Ulterior, în incinta sediului postului de poliție, a aplicat altor două persoane lovituri peste membrele superioare, inferioare și torace, provocându-le leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale de specialitate, sens în care este cercetat pentru două infracțiuni concurente de purtare abuzivă și abuz în serviciu.