Politia rutiera si medicii atrag atentia asupra pericolelor la care sunt expusi in trafic soferii in timpul zilelor toride
Cinci oameni au murit in doua accidente auto grave. Potrivit reprezentantilor politiei, soferii care au provoxcat evenimentele rutiere nedorite au facut congestie cerebrala din cauza caniculei. Unul dintre accidente a avut loc vineri, in Prahova, pe DN 1, iar din primele cercetari rezulta ca soferul vinovat, care plecase de dimineata tocmai din Maramures, a facut congestie cerebrala. El a pierdut controlul volanului si a intrat pe contrasens, izbind violent un autoturism in care se aflau doua femei. In urma impactului, barbatul si o femeie din masina care circula regulamentar au murit pe loc, iar cealalta femeie, grav ranita, a decedat la spital. In masina barbatului s-au gasit medicamente pentru tratarea bolilor cardiovasculare, semn ca soferul ar fi avut probleme cu inima. In judetul Giurgiu s-a produs un accident similar celui din Prahova. Potrivit politistilor, si in acest caz, soferul unei masini a facut congestie cerebrala din cauza caniculei. El a pierdut controlul volanului si a intrat intr-un stalp de pe marginea soselei. Soferul si inca o persoana din masina au murit pe loc.
Pneurile pot exploda din cauza caldurii
Seful Directiei Politiei Rutiere, comisarul sef Lucian Dinita, atrage atentia cu privire la riscurile la care se expun soferii care pornesc la drumuri lungi pe canicula. Dinita are cateva recomandari pentru soferi, inainte de a porni la drum:- Planificarea din timp a calatoriei si verificarea starii tehnice a masinii, in special a instalatiei de aer conditionat, evident, in cazul in care aceasta exista. Daca nu exista, ar fi bine ca soferii sa plece la drum dimineata sau seara, cand este ceva mai racoare.- Pe caldura mare, adaptarea unei viteze reduse este o masura de preventie foarte importana, in conditiile in care, la temperaturi ridicate, proprietatile pneurilor sunt alterate si se poate produce oricand o explozie. De aici si pana la un accident nu mai este decat un pas foarte mic. – Eliminarea consumului de alcool.- Cei care stiu ca au afectiuni medicale ar fi bine sa nu se aventureze la volan, mai ales daca au mult de condus.- In cazul in care este evident ca urmeaza o furtuna, sa caute o zona mai adapostita (exclus zone cu arbori) si sa opreasca. Vara, furtunile sunt foarte violente si, pe langa faptul ca vizibilitatea este extrem de redusa, exista riscul ca anumite obiecte ridicate de vant sa loveasca autoturismul. Medicii recomanda soferilor ca in aceste zile caniculare sa consume zinic lichide, intre 1,5 si 2 litri, si sa nu astepte sa li se faca sete. Potrivit medicilor, este recomandat un pahar cu apa (circa 150 ml) la fiecare 15 – 20 de minute.