Poliția Română trage un semnal de alarmă! Noi metode de înșelăciune pe internet

Publicat: 23/05/2023 | 22:01
Au apărut noi metode de înșelăciune pe internet / Sursă Foto: Pixabay

În ultimii ani, au apărut tot mai multe metode de înșelăciune pe internet. Țara noastră a fost tot mai des lovită de acest gen de escrocherii. Una dintre metodele cel mai des întâlnite în ultima perioadă este cea în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea și numele unor persoane publice sau celebrități. Astfel, ei încearcă să-i atragă pe oameni să facă investiții. Poliția Română avertizează pe toată lumea să fie extrem de vigilentă în astfel de situații.

Tot mai multe cazuri de înșelăciune pe internet au fost semnalate la nivel mondial, dar și în țara noastră. Cel mai des întâlnită metodă este cea în care infractorii cibernetici se folosesc de imaginea unor personalități din diferite domenii de activitate. Astfel, ei încearcă să dea veridicitate așa ziselor investiții la care sunt invitați să contribuie oamenii.

(CITEȘTE ȘI: Metoda de înșelăciune folosită de un român din Italia l-a adus în cătușe! Ireal cum i-a mințit pe oameni)

Au apărut noi metode de înșelăciune pe internet. Poliția Română transmite un avertisment clar

Mai exact, infractorii cibernetici încearcă să îi facă pe oameni să investească bani în produse sau în fonduri de investiții false. Modul de operare al acestora variază. Totuși, în cele mai multe cazuri, totul începe cu promovarea unor investiții prin folosirea numelui sau imaginii unei celebrități. În ultima perioadă, în țara noastră infractorii s-au folosit de imaginea Simonei Halep și a miliardarului Ion Țiriac. În plus, hackerii se pot folosi și de notorietatea unor personalități internaționale, precum Jeff Bezos sau Mark Zuckerberg.

După ce reclama falsă a fost lansată, infractorii cibernetici îi contactează pe oameni prin diferite căi de comunicare, cum ar fi site-urile false, anunțurile online, mesajele pe rețelele sociale sau emailuri-le spam. Prin intermediul acestor mesaje trimise, escrocii cibernetici promovează investiții în afaceri, acțiuni pe bursa de valori, criptomonede sau alte tipuri de investiții. Toate acestea sunt legate neapărat de numele sau imaginea celebrității alese inițial. Astfel, oamenilor le sunt promise câștiguri uriașe într-un timp foarte scurt. Ulterior, persoanele care au fost convinse cu aceste promisiuni vor alimenta conturile infractorilor prin transfer bancar sau transfer făcut direct cu criptomonede.

Poliția a demarat o anchetă de amploare care vizează o grupare de infractori cibernetici care ar fi înșelat 33 de mii de oameni. Prejudiciul total al acestei escrocherii se ridică la 89 de milioane de euro.

Prin intermediul unor platforme online, infractorii au convins oamenii să investească sume cuprinse între 200 și 250 de euro. În această rețea infracțională au fost implicați și doi români. Aceștia ar fi deschis mai multe call centere la noi în țară, în cadrul cărora ar fi lucrat persoane din Nigeria, Ucraina, Liban, Israel, Angola, Cuba și Algeria. Oamenii care au căzut victime acestei înșelăciuni erau mai întâi contactați de către presupușii consilieri financiari. Aceștia le promiteau câștiguri financiare consistente. În realitate, banii victimelor nu erau investiți, ci erau introduși într-un circuit legal prin diferite metode de spălare a banilor.

(NU RATA: Nu trimiteți bani în urma acestui mesaj! O nouă escrocherie face victime la nivel național)