Este anunțul momentului pentru toți șoferii din România! Tarifele asigurărilor obligatorii RCA vor fi stabilite după o nouă formulă de calcul. Noile tarife de referință au fost deja publicate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară. Care este județul din România care va plăti 60% mai mult.
Noile tarife RCA din acest an sunt de referință și vor fi calculate în funcție de noile criterii de risc. În cazul persoanelor fizice, tarifele sunt mai mici cu 3,3% față de tarifele anterioare, însă scăderea nu se aplică pentru conducătorii auto din toate județele României.
Șoferii din București și Ilfov vor avea de plătit mai mult pentru polița RCA. Conform vicepreședintelui Asociației de Supraveghere Financiară (ASF), comparativ cu șoferii din restul județelor din România, șoferii din Capitală au un risc mai mare de a produce daune. În restul județelor, tarifele RCA sunt mai mici decât prețurile înregistrate în primul trimestru al acestui an. Prețurile RCA vor rămâne plafonate până pe data de 30 septembrie 2024. NU RATA: POLIŢA RCA SE VA MODIFICA DIN NOU! SCHIMBAREA PE CARE O AŞTEPTAU TOŢI ŞOFERII
„Bucureștiul are un nivel foarte mare al frecvenței daunelor atât față de restul țării, dar și de alte capitale europene. Suntem la 6,2%, în timp ce Praga este la 3,8%, Varșovia la 4,1%, Bratislava la 4%, Ljublyana la 3,3% și doar Belgrad undeva la 5%. Când ai o frecvență atât de mare, e normal să ai și o primă RCA mai mare”, a declarat marți vicepreședintele ASF.
Noile tarife de referință RCA au fost calculate în urma unui istoric de date din ultimii 5 ani. Au fost introduse noi criterii de risc, criterii care au influențat semnificativ tarifele RCA. Astfel, noile formule de calcul nu vor mai ține cont de capacitatea cilindrică a motorului, ci de puterea acestuia. Pe lângă vârsta conducătorului, tariful se va calcula și în funcție de județul în care este înmatriculat vehiculul.
Pentru șoferii cu vârste mai mici sau egale cu 30 de ani – care conduc mașini înmatriculate în București și Ilfov – au fost calculate tarife de referință cu 28% mai mari decât tariful în primele trei luni ale acestui an. Astfel, în cazul unei mașini cu o putere a motorului de 151-200 kw tariful RCA este de 4.739 de lei.
Pentru șoferii cu vârste cuprinse între 31-40 de ani – care dețin mașini cu o putere mai mică sau egala cu 50 kw, tariful de referință pentru polița RCA este în scădere cu 17% față de tariful mediu din primele trei luni ale anului – adică de 1.712 lei.