Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a susținut, în această seară, o declarație de presă la sediul ministerului, axându-se pe ceea ce se va întâmpla în noaptea de Înviere și prezentând un acord care a fost semnat cu Patriarhia Română.
În acest context, se pune și întrebarea dacă măsurile restrictive ar putea fi relaxate, în următoarea perioadă, totul depinzând, însă, și de votul de joi din Parlamentul României. Președintele Klaus Iohannis ar putea prelungi starea de urgență decretată pe teritoriul țării noastre, iar specialiștii sunt de părere că situația rămâne gravă.
“Hopul nu este trecut. Deci noi încă suntem în faza în care putem să ne trezim cu situația agravată și să înceapă să crească numărul cazurilor. Dacă, la sărbătorile pascale relaxăm măsurile care sunt luate în acest moment, dacă de exemplu dispar măsurile de distanțare socială, la 14 zile după sărbătorile pascale putem să ne trezim cu o explozie de pacienți infectați, ce înseamnă și un număr mai mare de pacienți critici și un număr mai mare de decese”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat.
(CITEȘTE ȘI: OMS DESFIINȚEAZĂ MITURILE DESPRE NOUL CORONAVIRUS. DAR VA DISPĂREA COVID-19 DACĂ TEMPERATURILE VOR CREȘTE?)
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, afirmă că măsuri de relaxare pot fi luate, într-adevăr, însă asta nu înseamnă că oamenii pot renunța, atunci când ies pe stradă, la masca chirurgicală și la mănuși. Dar o astfel de relaxare poate fi luată în calcul doar dacă România va depăși vârful crizei medicale, iar deocamdată nu s-a ajuns în această fază.
“Trebuie să gestionăm în evoluție orice moment, dacă vom vedea că am depășit acel vârf, cazurile sunt în scădere atunci putem să ne gândim la o relaxare la sfârșitul lui mai, începutul lui iunie, dar separat pentru fiecare loc în parte. Nu poți da drumul deodată la niște localități carantinate, care știm să au fost focare, cu problem. Vei putea să relaxezi cu niște restricții impuse,relaxăm, dar ieșim pe stradă cu mască și mănuși”, a spus și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, potrivit protv.ro.
“Dacă vom greși în această perioada a Paștelui prin relaxare, prin uitare, prin ignorarea recomandărilor autorității, cu siguranță vom plăti pentru asta. nu e nimic statistic la mijloc, este fapt. La o săptămâna, 10 zile, procentul numărului noi de cazuri crește, poate să creasc agresiv, necontrolat”, spune și psihologul Gabriel Diaconu.
(VEZI ȘI AICI: CINCI NOI DECESE DIN CAUZA CORONAVIRUSULUI ÎN ROMÂNIA. NUMĂRUL MORȚILOR A AJUNS AL 351)