Ne aflăm în plin sezon estival, iar în fiecare weekend turiștii i-au cu asalt litoralul românesc. Astfel, pentru a se asigura că totul este în regulă, inspectorii ANSVSA au derulat o serie de controale și s-a lăsat cu o ploaie de amenzi. Ce au descoperit aceștia?
În săptămâna 26 iulie – 1 august, pentru a se asigura că operatorii din industria alimentară respectă normele şi cerinţele de igienă alimentară, inspectorii ANSVSA au desfăşurat acţiuni de control la 226 de unităţi de alimentaţie publică, de pe litoralul românesc.
Au fost organizate controale în 94 de restaurante, 29 de unităţi tip fast-food, 25 de magazine alimentare, 12 laboratoare de cofetărie/patiserie, 15 unităţi de tip bufet, 7 braserii, 12 baruri, 10 beach-baruri, 4 unităţi tip bistro, 2 snack-baruri, 3 rulote mobile fast-food, 2 supermarketuri, 3 gelaterii, 4 pizzerii, 2 unităţi fabricare şi comercializare produse congelate de patiserie, o cofetărie şi o autoutilitară.
În urma controalelor, inspectorii au găsit o mulțime de nereguli și în consecință au aplicat numeroase sancțiuni.
Neregulile, constatate în urma acestor controale, au fost sancţionate prin aplicarea a 38 de amenzi contravenţionale în valoare de 348.600 de lei pentru deficienţe cu privire la: manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; depozitarea neconformă a produselor alimentare; condiţii necorespunzătoare de igienă în spaţiile de producţie; funcţionarea fără documente de înregistrare sanitară veterinară.
Cele mai multe sancţiuni au fost aplicate restaurantelor (14 în valoare totală de 131.200 de lei), urmate de beach-baruri ( 5 în valoarea de 45.000 de lei), unităţi de tip fast-food (5 în valoare totală de 41.200 de lei), magazine alimentare (3 în valoare totală de 30.000 de lei) și rulote de tip fast-fost (2 în valoare totală de 20.000 de lei).