Plata cu cardul este obligatorie în România, inclusiv în piețele de fructe și legume. Toți comercianții sunt nevoiți să le pună la dispoziție clienților o opțiune de a achita, fără numerar. Momentan, nu a fost pusă în aplicare peste tot, însă inspectorii Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ar putea începe controalele pentru a verifica dacă este respectat actul normativ.
În data de 16 iunie, a intrat în vigoare legea 406/2023 care obligă comercianții să aibă cel puțin un instrument de plată fără numerar. Asta înseamnă că nu este necesar să aibă POS, însă trebuie să își deschidă măcar un cont bancar asociat cu firma pe care o dețin. Astfel, clienții pot alege să achite online.
Citește și: ROMÂNII CARE LOCUIESC LA CASĂ TREBUIE SĂ ȚINĂ CONT DE ACEASTĂ LEGE. AMENZILE SUNT USTURĂTOR DE MARI
Comercianții, societățile sau persoanele fizice autorizate au obligația de a accepta plăți de la clienți prin mijloace electronice. Aceștia au dreptul să nu cumpere aparate speciale de încasare prin bancă – POS-uri, însă trebuie să accepte încasările prin alte metode, precum plata cu telefonul mobil într-un cont asociat cu firma.
„Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr. 265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului (…) au obligația de a asigura implementarea și de a accepta cel puțin un instrument de plată fără numerar, așa cum acesta este definit de Legea nr. 209/2019 privind serviciile de plată și pentru modificarea unor acte normative, la art. 5 alin. (1) pct. 31”, se arată în noua lege.
Inițial, legea 406/2023 mai prevedea și o interdicție pentru angajatori de a plăti salariile în numerar. Totuși, aceasta a fost eliminată după o serie de proteste în spațiul public. Noul act normatic nu indică în mod expres comercianții, însă spre această direcție se îndreaptă inițiatorii proiectului.
„De asemenea, în scopul impulsionării utilizării mijloacelor moderne de plată, propunem ca pentru comercianții care operează pe teritoriul României să se instituie obligația de a accepta și cel puțin un instrument de plată fără numerar.”, scria în expunerea de motive a legii, potrivit Avocatnet.ro.
Legea a fost adoptată pe 16 iunie, motiv pentru care nu toți comercianții au apucat să o pună în aplicare. Însă, este importantă de precizat faptul că inspectorii ANAF ar putea începe controalele pentru a se asigura că actul normativ este respectat de toată lumea.