Planul lui Oprescu. Uite cum vrea primarul general sa scape Bucurestiul de maidanezi in 18 luni!
Pentru a-si pune in aplicare proiectul, primarul general a dispus prelungirea programului de adoptii si infiintarea unui telefon verde de adoptii si a unui telefon scurt pentru reclamatii. Proiectul consta in cinci paşi si e menit să cureţe în 18 luni străzile oraşului de 80% din câinii de pe străzi.
„Am inteles cu totii, in ultimele 4 saptamani, ca problema cainilor fara detinator este una grava. Nu ma refer la autoritatile publice, pentru ca noi am fost permanent constienti si in alerta. Ma refer la legiuitor, care iata si-a asumat incoerenta deciziilor luate. Legea pentru protectia animalelor, in general, s-a rasfrant asupra activitatii de gestionare a cainilor fara detinator, in particular. Dar mai ales sper ca auto-intitulatii iubitori de animale au inteles ca existenta cainilor fara detinator pe strada reprezinta pericol public”, a explicat Oprescu.
Pasul 1 – Colectarea
Primul pas din planul primarului vizeaza echi¬pajele Administraţiei pentru Supravegherea Animalelor, care vor strânge 150-200 de animale pe zi. In plus, primarul a dispus infiintarea unei linii telefonice speciale – 021.9844 – la care bucureştenii pot suna non-stop pentru a sesiza apariţia câinilor periculoşi sau a haitelor.
Pasul 2 – Adapostirea
Primarul Oprescu a dispus, de asemenea, creşterea capacităţii adăposturilor pentru maidanezi, de la 800 de locuri în prezent la 3.300 în 18 luni.
„Ii colectam si ii adapostim, conform termenului stabilit de lege (14 zile lucratoare). Daca nu sunt revendicati in 7 zile, in urmatoarele 7 cainii deja deparazitati, vaccinati si sterilizati, vor fi incredintati spre adoptie. Persoanele sau organizatiile neguvernamentale care isi asuma ingrijirea lor, trebuie sa stie ca acum avem dreptul prin lege sa verificam daca animalele pe care le-am incredintat spre adoptie au fost abandonate. Iar abandonul este infractiune. Vom aplica legea nu pentru ca vrem sa descurajam iubitorii de animale, ci pentru ca ne dorim rezolvarea acestei probleme.
Planul nostru este sa adunam cel putin 80% din cainii de pe strazi si sa reducem cu 90% numarul oamenilor muscati de cainii comunitari.
Ne vom extinde de 3 ori capacitatea de cazare in adaposturile publice. Repet cifrele, ca sa fie clar. Avem 800 de locuri acum, cu inca 500 gata in cateva saptamani. Si vrem sa ajungem la 3.300 de locuri, pentru ca procesul de prindere sa se poata desfasura intr-un ritm mult mai alert. Si aici intervin iubitorii de animale. Cei adevarati. Speram ca acestia sa adopte cel putin 50% din cainii pe care ii prindem”, a explicat primarul Oprescu.
Pasul 3 – Deparazitare/sterilizare
Potrivit primarului, sterilizarea şi deparazitarea animalelor prinse se vor realiza în cele 23 de cabinete care au încheiat contract cu municipalitatea.
Pasul 4 – Adoptia
Municipalitatea va incuraja pe toate căile realizarea adopţiilor, astfel încât în fiecare zi voluntarii să ia acasă din adăposturi cel puţin 140 de câini.
„Avem un tel verde – 0800.800.877 – adica un numar gratuit, pentru adoptii. Si ca sa evitam cozile si indisciplina, am prelungit programul de adoptii de la 3 la 5 zile. Asa ca, de acum inainte, puteti merge la Pallady sau la Mihailesti de luni pana vineri, intre orele 10,00-15,00”, a punctat Oprescu.
Pasul 5 – Controlul post-adoptie
Prin intermediul politiei locale, municipalitatea va incerca sa previna abandonul maidanezilor, controland foarte atent toate adoptiile realizate.
„Daca respectam intocmai obiectivele enuntate, intr-un an si jumatate Bucurestiul va scapa de cainii de pe strazi. Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor isi asuma ca in 300 de zile lucratoare (18 luni calendaristice), cu o rata de prindere de la 150 pana la 200 de caini pe zi, poate captura 80% din cainii de pe strazi. Ii adaposteste cele 14 zile stabilite de legiuitor, ii deparaziteaza si ii sterilizeaza si ii pregateste de adoptie.
Aici intervin cetatenii si ONG-urile, care trebuie sa adopte circa 140 de caini/zi. Strangerea cainilor de pe strazi nu se va face haotic, ci dupa un plan foarte bine stabilit. Astfel, prioritate vor avea desigur COPIII. 20% din efectivele noastre vor fi la gradinite, crese, scoli, pe strazile aglomerate. Apoi vom asigura permanenta pentru a raspunde reclamatiilor cetatenilor”, a mai spus Oprescu.
„Vrem sa va cream posibilitatea sa adoptati cat mai multi catei. Asa ca vom incuraja adopţiile printr-o campanie de informare. Insa nu ne vom opri la asta. Vom verifica daca oamenii sau ONG-urile care-si asuma ingrijirea cainilor si fac acest lucru. Reamintim ca abandonul reprezinta infractiune.
Asa ca va invit sa fiti iubitori de animale, asumandu-va grija lor, si nu iubitori de caini in strada”, a concluzionat primarul.