Juratul de la "Arena leilor", DRAGOȘ ANASTASIU, despre cum să obții 1.000.000 €
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Planta care te poate îmbolnăvi fără să ştii și care crește peste tot! Ce trebuie să cunoști despre tratament

Planta care te poate îmbolnăvi fără să ştii și care crește peste tot! Ce trebuie să cunoști despre tratament

De: Isabela Popescu 15/05/2022 | 14:42
Planta care te poate îmbolnăvi fără să ştii și care crește peste tot! Ce trebuie să cunoști despre tratament
Ambrozie/ sursă foto: Facebook

Ambrozia este un gen de plante erbacee care aparține familiei Asteraceae, provenind din America de Nord și America de Sud, de unde s-a răspândit prin Europa.

Deși primăvara este sezonul în care se activează alergiile provocate de polenul plantelor, extrem de periculoase pentru copii sau pentru cei cu un sistem imunitar hipersensibil, trebuie să știți că ambrozia înflorește între sfârșitul lui iulie și sfârșitul lui septembrie.

O plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăuncioare de polen ~20 microni diamentru~ și până la 30.000 de semințe care își păstrează calitățile germinative 40 de ani.

Alergia la ambrozie este sezonieră și constă în: strănut în salve, prurit nazal, ocular și faringian, obstrucție nazală, rinoree apoasă, secreții postnazale, înroșire a ochilor, tușe seacă, wheezing și dispnee în special dimineață și seară, urticarie.

Conform ultimelor estimări, între 10-15% din populație suferă de alergie în timpul verii. În cazul pacienților astmatici, polenul ambroziei poate declanșa tuse și crize de astm care trebuie tratate corespunzător.

Cum arata ambrozia

Speciile de Ambrozie sunt ierburi sau arbuști nu foarte înalte (deși unele specii ating o înălțime de 4 m). Au tulpini erecte și híspide, care se prezintă în smocuri dense de până la o jumătate de metru în diametru, cu ramificație bazală. Rădăcina tinde să fie conică și profundă, făcând dificilă eradicarea. Frunzele sunt bi-pinnatífate, lobate, având pețiolele cu aripi, de culoare gri-verde argintie dinspre superior înspre inferior.

Aceste plante sunt monoice, producând inflorescențe în formă de spic, cu florile masculine de culoare verde gălbui. Florile feminine sunt albicioase la culoare, simple, axilare, situate mai jos decât cele masculine, conform wikipedia.ro.

Fertilizarea e produsă de vânt, prin răspândirea granulelor de polen. O singură plantă poate produce până la 1 miliard de granule într-un sezon. Mai ales în sezonul umed și în a doua jumătate a verii. Fructul este o achenă acoperită cu spini, de formă ovoidă, care conține o singură sămânță mică de culoare maro și în forma de vârf de săgeată.

VEZI ȘI: ATENȚIE, ESTE OBLIGATORIU PÂNĂ PE 30 IUNIE! SE APLICĂ AMENZI URIAȘE PENTRU NERESPECTAREA LEGII

Ambrozia apare de-a lungul regiunile temperate din emisfera nordică și în nordul Americii de Sud. Preferă soluri nisipoase, mai puțin fertile, ușor alcaline, și sunt puternic fotofilice. Apar în mod spontan pe marginea drumurilor, în ruderale și pe malurile râurilor de câmpie.

Simptome

Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:

  • Strănut
  • Congestie nazala (nas înfundat)
  • Rinoree (secreție nazala apoasă)
  • Cefalee
  • Ochi iritați
  • Senzație de mâncărime în gât

Polenul de ambrozie poate, de asemenea, să agraveze simptomele astmului, provocând tuse intensă și respirație șuierătoare (wheezing).

Șocul anafilactic este cea mai severă formă de reacție alergică, cu debut brusc, neașteptat, și tablou clinic deseori dramatic, putând duce la deces prin obstrucția cailor aeriene și colaps vascular ireversibil. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală.

Cât de frecvența este alergia la ambrozie?

Statisticile arată că, din populația activă a României (9.000.000 persoane), peste 480.000 persoane sunt alergice la polenul de ambrozie, majoritatea prezentând rinoconjunctivita, afecțiune care în timp evoluează spre astm. Aceste date evidențiază o prevalența crescută a alergiei la ambrozia de 5,35% în populația activă din România, ceea ce indică o morbiditate crescută, comparabilă cu cea dată de diabetul zaharat.

Diagnostic

Mergi la medicul alergolog pentru a află dacă suferi de alergie la ambrozie. Specialistul poate confirmă diagnosticul după ce efectuează un test cutanat – aplică un alergen siluat pe suprafață pielii și așteaptă 15 minute pentru a observă dacă există o reacție, precum inflamația locală însoțită de prurit (mâncărime). Alergia la ambrozie poate fi depistată în urmă efectuării unei analize alergologice serologice – antigenul IgE specific ambrozia elatior.

Tratament

Abordarea terapeutică este complexă și trebuie să includă:

Tratamentul simptomatic al rinoconjunctivitei alergice induse de ambrozia, care este stabilit de medicul alergolog. Acesta poate constă în antihistaminice și alte medicamente care combat alergiile. Există două tipuri de imunoterapie alergen-specifică (AIT) – subcutanată și sublinguală. AIT este singurul tratament care modifică cursul bolii, deoarece interferează cu mecanismele imunologice patologice care duc la dezvoltarea alergiei. AIT este benefică atât pentru tratamentul rinoconjunctivitei alergice sezoniere induse de polenuri, cât și al celei persistente/perene induse de acarienii din praful de casă. Poate fi aplicată atât la adulți, cât și la copii cu scopul controlului simptomelor și prevenției dezvoltării astmului și/sau al altor sensibilizari, însă și pentru tratamentul astmului cu componentă alergică semnificativă pentru a controla simptomele și a reduce episoadele, precum și farmacoterapia (în special, corticoterapia). Durata terapiei este de 3 ani pentru majoritatea cazurilor.

Sfaturi să gestionezi alergia la ambrozie

Dacă ai fost diagnosticat cu alergie la ambrozie, începe să iei medicamente cu două săptămâni înainte să înceapă sezonul de polenizare. Cere sfatul medicului despre momentul potrivit pentru a lua medicamentele. Pe lângă tratamentul recomandat de medicul alergolog, încearcă următoarele sfaturi pentru a gestiona cât mai bine alergia:

  • În timpul sezonului de ambrozie, nivelurile de polen sunt cele mai ridicate dimineață. Evita expunerea la polen în acest moment al zilei.
  • Expunerea la polen mai poate fi redusă prin utilizarea aparatelor de aer condiționat cu filtre, prin închiderea ferestrelor tot timpul și prin diminuarea timpului petrecut în aer liber în cursul sezonului polinic.
  • Nu uită că polenul poate fi adus în casă prin intermediul hainelor, părului sau poate fi transportat de animalul de companie – schimbă-te cum intri în casă, fă dus înainte de culcare, spală-te pe mâini după ce îngrijești animalul de companie care a petrecut mult timp afară.
Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a topit acidul din buze și nu mai are extensii
Cum arată Brigitte Pastramă după ce a dispărut din showbiz. Nu o recunoaște nimeni: și-a...
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
FOTO. A dansat twerk în fața ei, după ce a sugrumat-o! Cea mai controversată luptătoare
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii are cu femeia de care s-a îndrăgostit înainte să o cunoască pe Monica Bârlădeanu
Cum arată și cu ce se ocupă fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. Câți copii...
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul, când a auzit ce a spus fosta iubită despre el, în plin scandal cu Zanni?
Jador nu s-a putut abține după declarația publică a Oanei Ciocan! Ce a făcut artistul,...
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este formidabil”
Fructul care pune în funcțiune activitatea creierului și curăță celula nervoasă. Medicul Vlad Ciurea: „Este...
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă și este în mâinile ucrainenilor (presă)
VIDEO Umilință pentru armata lui Putin. Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă...
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis oameni întreaga zi”
Masacrul cu sute de morți care a ieșit la iveală după două luni. „Au ucis...
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Cât ulei trebuie să consume o mașină?
Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate la marele eveniment | VIDEO
Primele imagini de la nunta Monicăi Bârlădeanu cu Valeriu Gheorghiță. Cine au fost vedetele invitate...
"De data asta nu mai scapi" - Fata de 18 ani UCISĂ, la Bacău, de...
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite:
Oana Roman nu înțelege persoanele care sunt invidioase pe cele înstărite: "Îi vedem pe alții...
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din
Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au...
A murit strivit între fiare, la 11 ani, după ce a mers cu tatăl său să-i arate cum conduce TIR-ul. Filmul accidentului cumplit de pe Autostrada Soarelui
A murit strivit între fiare, la 11 ani, după ce a mers cu tatăl său să-i...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
Noua actualizare Samsung blochează telefoanele Galaxy. Modele vizate
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
PISICA supraviețuitoare de pe Titanic! „Am văzut-o cum își SALVA puii...
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val de reacții pe Internet: „Am plâns, dar...”
Ce nu s-a văzut la nunta Lorei cu Ionuț Ghenu! Detaliile care stârnit un val...
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns în garaj. Femeia a fost arestată după ce soțul ei a spionat-o
Un bărbat a decis să își filmeze soția, ca să vadă ce face pe ascuns...
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei tradiții românești”
Brandul prezent în viața românilor pe timpul comunismului reînvie: ”Spune o poveste memorabilă a unei...
Mașinile care NU trec ITP-ul. Ce obligații au șoferii: Trebuie înlocuite cu totul
Mașinile care NU trec ITP-ul. Ce obligații au șoferii: Trebuie înlocuite cu totul
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu Monica Bîrlădeanu. Au fost împreună 20 de ani
Ea e Cristina, fosta soție a lui Valeriu Gheorghiță. A lăsat-o și s-a cuplat cu...
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
Competiția ce provoacă liceenii din București să dezvolte jocuri video
BEC a respins a doua candidatură a Dianei Şoşoacă  la alegerile pentru Preşedintele României
BEC a respins a doua candidatură a Dianei Şoşoacă la alegerile pentru Preşedintele României
UE schimbă legea. NU se mai vinde. Se aplică obligatoriu din 30 decembrie și în România
UE schimbă legea. NU se mai vinde. Se aplică obligatoriu din 30 decembrie și în...
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Șir de evenimente astrale în octombrie. Momente de cumpănă pentru două zodii
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Este oficial. Digi RCS-RDS România a făcut anunțul începutului de octombrie
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul a fost făcut public
Gestul superb făcut de Valentina Pelinel pentru vedeta mutilată cu ciocanul de fostul soţ! Totul...
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta celor doi. Cum au arătat tortul și mărturiile
Lora și Ionuț Ghenu au fost fabuloși la dansul mirilor. Imagini superbe de la nunta...
Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce i-a determinat să facă acest pas radical
Povestea cuplului care a renunțat la casa lor pentru a trăi permanent pe mare. Ce...
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac mulți, de asta apar aceste probleme
Cât timp ar trebui să stai la duș, de fapt. Greșeala pe care o fac...
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Crăciun și Revelion în București și în celelalte orașe din România. Pe ce dată vin zăpezile în decembrie
Meteorologii Accuweather anunță o vreme surprinzătoare de Crăciun și Revelion în București și în celelalte...
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar trebui să rămână împreună”
Schimbare radicală de situație. Alexandru Ciucu vrea să se împace cu Alina Sorescu: „Părinții ar...
×