Planta care îți poate distruge casa. Nu trebuie să o crești în grădină dacă nu ești gospodar

Publicat: 10/09/2024 | 12:25
Planta pe care nu trebuie să o plantezi. Sursă foto: Pixabay

Cei care dețin grădini știu că plantele aduc un plus de estetică și prospețime. Cu toate acestea, unele specii ar trebui evitate, deoarece pot afecta negativ spațiul din jur într-un timp scurt. Iată care este planta pe care nu trebuie să o ai în curte dacă nu ești gospodar! 

 Plantele pot transforma curțile în locuri pline de frumusețe, însă unele specii pot provoca daune considerabile.  

Ce plantă nu trebuie să ai în curte 

Troscotul japonez, cunoscut și sub numele de ulișcă, dacă nu este controlat, poate afecta serios atât casa, cât și gospodăria. Această plantă invazivă are rădăcini ce pot ajunge până la 7 metri adâncime, distrugând asfaltul și fundația clădirilor. În alte țări, proprietarii care nu gestionează această plantă la timp riscă amenzi, iar în România, troscotul japonez devine o problemă similară. 

 Această plantă se regăsește în România, în special în regiuni din Transilvania, cum ar fi Sibiu, Brașov și Mureș. Este dificil de gestionat și, dacă nu avem resursele necesare pentru a o controla eficient, ar fi mai bine să evităm introducerea ei în grădină. O curte invadată de troscotul japonez, o specie care poate ajunge la o înălțime de 3 metri, nu doar că arată neplăcut, dar poate genera și costuri semnificative. 

În fiecare primăvară, planta își face apariția, acoperind rapid mii de terenuri cu verdeață, însă acest lucru vine cu un preț ridicat. În Marea Britanie, prezența chiar și a unei singure tulpini în grădină poate scădea valoarea unei proprietăți cu 5-15%, iar unele bănci refuză să acorde credite ipotecare pentru astfel de locuințe. În situații extreme, această plantă invazivă poate reduce complet valoarea proprietății. 

Troscot japonez. Sursă foto: bzi.ro

CITEȘTE ȘI: Cum scapi de alergia la ambrozie. Primele semne și ce să faci ca să te protejezi

Planta are abilitatea de a se hibridiza cu specii înrudite, cum ar fi vița rusă (F. baldschuanica), o altă plantă invazivă originară din Asia. Această viță se extinde rapid, agravând și mai mult problema răspândirii troscotului japonez. Teoretic, hibridizarea dintre cele două plante ar putea duce la apariția troscotului japonez masculin, ceea ce ar intensifica și mai mult dificultățile cauzate de această specie invazivă. 

 În regiunile unde troscotul japonez s-a răspândit cu succes, o singură tulpină poate produce până la 150.000 de semințe pe an, majoritatea având capacitatea de a germina. Oamenii de știință sunt tot mai preocupați de posibilitatea ca această specie să devină și mai dificil de controlat în viitor. 

Ce trebuie să faci pentru a controla troscotul japonez 

  •  Cosește repetat: Consumă resursele energetice ale rizomilor. 
  • Afână solul: Distruge rizomii subterani. 
  • Arde plantele: Elimină vegetația existentă. 
  • Acoperă solul cu folii de plastic: Protejează terenul infestat înainte de creșterea vegetației. 
  • Aplică erbicide: Folosirea substanțelor sistemice, precum glifosatul. 
  • Combaterea biologică: Introducerea prădătorilor naturali, cum ar fi gândacul Gallerucida nigromaculata, sau agenți patogeni 

NU RATA: Plantele care îți aduc noroc în dragoste. Trebuie neapărat să le ai în casă spun maeștrii Feng-shui