Planeta Saturn trece printr-un fenomen rar. În câteva luni, ne va oferi un spectacol fascinant
Inelele lui Saturn vor deveni complet invizibile în doar șase luni și vor rămâne ascunse pentru câteva luni după aceea, conform NASA. Acest fenomen se datorează înclinației unice a axei planetei Saturn.
Potrivit agenției spațiale, cei care urmăresc cerul mai au timp până în 2025 să admire faimoasele inele, înainte ca Saturn să se încline spre Pământ, reducând inelele sale extinse la o linie aproape imperceptibilă, notează dailymail.
O prognoză actualizată indică faptul că inelele vor deveni invizibile începând cu 23 martie. Acest fenomen cosmic nu semnalează un dezastru, ci este rezultatul orbitei lui Saturn în jurul Soarelui și al înclinării sale axiale unice.
În martie 2025, Pământul și Saturn se vor alinia într-un mod care va face ca inelele lui Saturn să fie vizibile de pe margine prin telescoape, dând impresia că au dispărut complet. Inelele vor reapărea treptat, înainte de a deveni din nou invizibile în noiembrie 2025. Astronomii studiază de secole fenomenul de dispariție periodică a inelelor lui Saturn, care are loc la fiecare 13 până la 16 ani.
Conform publicației menționate, ultima dată când inelele lui Saturn au devenit invizibile de pe Pământ a fost în 2009. Se estimează că vor dispărea din nou în martie 2025.
„Aceasta va fi probabil ultima dată când vom putea vedea acest act de dispariție cel puțin până în 2027 sau 2028,” a dezvăluit Jonti Horner, profesor de astrofizică la University of Southern Queensland.
Citește și: Accident cumplit în București. Manevra greșită a unui șofer a trimis o gravidă și alți 4 oameni la spital
Cum explică oamenii de știință dispariția inelelor lui Saturn
Acest fenomen rar oferă nu doar un spectacol captivant pentru iubitorii de astronomie, ci și o valoroasă oportunitate de studiu pentru cercetători. De-a lungul timpului, astronomii au descoperit cel puțin 13 dintre cei 148 de sateliți ai lui Saturn în timpul trecerilor prin planul inelelor, printre care și renumiții Titan, Enceladus și Mimas.
În timpul unei traversări a planului inelelor în 1966, astronomii au observat pentru prima dată cel mai îndepărtat inel al lui Saturn, cunoscut acum sub denumirea de „inelul E”.
This browser does not support the video element.