Planeta Saturn trece printr-un fenomen rar. În câteva luni, ne va oferi un spectacol fascinant

Publicat: 09/09/2024 | 15:35
Sursă foto: Pixabay

Inelele lui Saturn vor deveni complet invizibile în doar șase luni și vor rămâne ascunse pentru câteva luni după aceea, conform NASA. Acest fenomen se datorează înclinației unice a axei planetei Saturn.

Potrivit agenției spațiale, cei care urmăresc cerul mai au timp până în 2025 să admire faimoasele inele, înainte ca Saturn să se încline spre Pământ, reducând inelele sale extinse la o linie aproape imperceptibilă, notează dailymail.

O prognoză actualizată indică faptul că inelele vor deveni invizibile începând cu 23 martie. Acest fenomen cosmic nu semnalează un dezastru, ci este rezultatul orbitei lui Saturn în jurul Soarelui și al înclinării sale axiale unice.

În martie 2025, Pământul și Saturn se vor alinia într-un mod care va face ca inelele lui Saturn să fie vizibile de pe margine prin telescoape, dând impresia că au dispărut complet. Inelele vor reapărea treptat, înainte de a deveni din nou invizibile în noiembrie 2025. Astronomii studiază de secole fenomenul de dispariție periodică a inelelor lui Saturn, care are loc la fiecare 13 până la 16 ani.

Conform publicației menționate, ultima dată când inelele lui Saturn au devenit invizibile de pe Pământ a fost în 2009. Se estimează că vor dispărea din nou în martie 2025.

„Aceasta va fi probabil ultima dată când vom putea vedea acest act de dispariție cel puțin până în 2027 sau 2028,” a dezvăluit Jonti Horner, profesor de astrofizică la University of Southern Queensland.

Citește și: Accident cumplit în București. Manevra greșită a unui șofer a trimis o gravidă și alți 4 oameni la spital

Cum explică oamenii de știință dispariția inelelor lui Saturn

Acest fenomen rar oferă nu doar un spectacol captivant pentru iubitorii de astronomie, ci și o valoroasă oportunitate de studiu pentru cercetători. De-a lungul timpului, astronomii au descoperit cel puțin 13 dintre cei 148 de sateliți ai lui Saturn în timpul trecerilor prin planul inelelor, printre care și renumiții Titan, Enceladus și Mimas.

În timpul unei traversări a planului inelelor în 1966, astronomii au observat pentru prima dată cel mai îndepărtat inel al lui Saturn, cunoscut acum sub denumirea de „inelul E”.

Acest inel diferă de celelalte șase inele ale lui Saturn prin faptul că nu este la fel de plat sau bine definit. NASA îl descrie ca „o gogoașă subțire și slabă care înconjoară Saturn”.

Inelele lui Saturn devin invizibile atunci când Pământul traversează „planul inelelor” – zona spațială aflată în aliniament cu acestea.

Din această perspectivă, „inelele reflectă foarte puțină lumină și devin extrem de greu de observat, fiind aproape invizibile”, a explicat anterior Vahe Peroomian, fizician și astronom la University of Southern California, pentru CBS News.

Din ce sunt formate inelele lui Saturn

Inelele extinse ale lui Saturn sunt compuse din miliarde de fragmente de comete, asteroizi și sateliți sfărâmați, care au fost rupți înainte de a ajunge pe planetă, din cauza forței sale gravitaționale.

În timpul orbitei de 29,4 ani a lui Saturn în jurul Soarelui, planeta se înclină la un unghi de 26,7 grade, ceea ce face ca inelele să pară că se înclină în sus și în jos, așa cum sunt vizibile de pe Pământ. Când Saturn este înclinat departe de Pământ, vedem inelele de dedesubt, iar când este înclinat spre Pământ, le vedem de deasupra.

La fiecare 13-16 ani, alinierea dintre Pământ și Saturn ne permite să vedem inelele de pe margine. Deși inelele se extind pe o distanță de aproximativ 175.000 de mile și au o lățime de 72.367 de mile, grosimea lor este mai mică decât lungimea unui teren de fotbal. Dacă Saturn ar fi redus la dimensiunea unei mingi de baschet, grosimea inelelor ar fi echivalentă cu 1/250 din grosimea unui fir de păr uman, motiv pentru care acestea par să dispară atunci când sunt privite de pe margine.

În următoarele milioane de ani, aceste structuri emblematice ar putea dispărea definitiv. Cercetările indică faptul că inelele se prăbușesc treptat în interiorul planetei într-un fenomen numit „ploaie de inele”, cauzat parțial de meteoroizii care lovesc inelele și împing bucăți din acestea în atracția gravitațională a lui Saturn.

Citește și: Vremea se schimbă radical de marți, 10 septembrie. Temperaturile vor scădea drastic

This browser does not support the video element.