Spre deosebire de anii trecuți, există mai puțini turiști în stațiunile de pe litoralul românesc. Iar, una dintre cauze ar fi prețurile extrem de ridicate care sunt percepute de operatorii economici sau de condițiile de cazare. Mai mult decât atât, sumele pe care turiștii trebuie să le scoată din buzunare, pentru a putea sta la plajă, sunt mari. În acest sens, se dorește ca plajele să devină publice, iar turiștii să nu mai plătească taxele respective. În plus, există în plan și schimbări pentru cei care doresc să vină la plajă.
De notat faptul că litoralul românesc este concesionat de Apele Române. În acest sens, Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) licitează sectoarele de plajă. Astfel, un operator privat este obligat să lase la liber 30% din suprafața sectorului concesionat, având deschidere la apă, pentru turistul care vine cu prosopul sau cearșaful. Totuși, condiția aceasta este grea de îndeplinit, căci, de cele mai multe ori, turiștii care nu vor să închirieze un șezlong sunt nevoiți să facă plajă în zone mărginașe, lipsite de condiții bune.
Totuși, singura primărie care a concesionat un sector de plajă este Mangalia. Primarul a declarat: ”Am participat în urmă cu patru ani la licitaţie şi este curios că am câştigat. Este o plajă publică, liberă pentru locuitorii oraşului şi nu numai. Noi o întreţinem şi ne ocupăm de ea. E ca pe vremuri, mergem liberi la plajă. Oamenii mi-au solicitat acest lucru. Mi se pare anormal ca în România o instituţie cum este primăria să participe la o licitaţie cu orice SRL din colţul străzii pentru un sector de plajă pe care vrea să-l facă public, pentru locuitori. Este anormal”.
Prețurile au explodat pe litoralul românesc, iar mulți turiști au ales să vină cu lucrurile personale, de acasă, la plajă. Din dorința de a nu plăti peste 100 de lei, în anumite zone, pentru câteva ore pe șezlong, varianta cea mai bună o reprezintă prosopul. Totuși, plajele nu prezintă condițiile optime, pentru ca turiștii să își poată așeza lucrul personal pe nisip.
Totuși, există o inițiativă, pentru ca turiștii să se bucure la liber de plajă. De exemplu, deputatul de Constanţa Bogdan Bola a depus la Parlament o inițiativă legislativă de modificare a OUG 19/2006. Propunerea legislativă propune următoarele: „Statul român, prin Ministerul Mediului, încheie contracte de concesiune cu autorităţile publice locale din UAT-uri riverane Mării Negre, la solicitarea acestora, pentru o cotă de până la 30% din suprafaţa plajelor utilizate în scop turistic care sunt situate pe raza lor administrativ-teritorială”.
Potrivit Adevărul.ro, deputatul de Constanța a precizat: „Operatorii privaţi ar trebui să fie mulţumiţi că există o astfel de iniţiativă legislativă din simplul motiv că s-ar crea o alternativă pentru oamenii care vor să stea pe o plajă fără construcţii, fără şezlonguri sau umbrele. S-ar prelua presiunea care o fac astfel de oameni pe operatorii privaţi de plaje şi s-ar evita scandalurile pe care le vedem des între turiştii cu cearşaf şi cel care întreţine plaja”.
Citește și AMENDĂ URIAȘĂ DACĂ FACI ASTA PE PLAJĂ! LA CE TREBUIE SĂ FIE ATENȚI TURIȘTII DE PE LITORALUL ROMÂNESC
Sursă foto: Pixabay