Piftie de porc, pui sau de curcan? 5 rețete delicioase de piftie

Publicat: 22/12/2019 | 09:35
Rețete de piftie- Piftie de porc

Piftie de porc, de curcan, de pui sau chiar de pește. Descoperă 5 rețete de piftie simple și delicioase, pe care le poți face pentru cei dragi, de sărbători

Piftia este unul dintre preparatele tradiționale, care se regăsesc pe mesele românilor, atât de Crăciun, cât și de Revelion. Rețetele de piftie nu sunt deloc complicate și cu ele îți poți încânta familia și prietenii.

Rețetă de piftie de porc moldovenească

Piftie de porc tăiată cubulețe

Nelipsită de pe masa sărbătorilor de iană și nu numai, delicioasa piftie de porc, este mult mai gustoasă preparată în casă

Ingrediente:

  • 1 picior de porc
  • 1/4 căpățână de porc, cu ureche
  • 1 coadă de porc
  • 1 ceapă mare
  • 2-3 morcovi
  • 2 căpățâni de usturoi
  • sare, dupa gust
  • piper alb
  • 3 l apă rece

Mod de preparare:

Se spală foarte bine carnea de porc și se pune la fiert, într-un vas încapator, în apă rece, la foc mediu, pentru început. Se înlătură foarte bine spuma și se șterge și vasul pe margini, acolo unde se depune spumă, pentru a nu tulbura lichidul.
După ce se înlătură toată spuma, se reduce intensitatea focului la minim, de adaugă puțină sare și se lasă la fiert câteva ore bune, până se pătrunde carnea. Se adaugă ceapa curățată și tăiată în patru și morcovii întregi și se mai lasă carnea la fiert până cade singură de pe os.

De obicei, se lasă carnea în supă până a doua zi, așa se verifică dacă se încheagă piftia. Dar se poate prepara foarte bine și în aceeași zi.

Apoi se strecoară carnea și se păstrează într-un vas acoperit. Se scot oasele și legumele din lichid și se lasă să se tempereze lichidul ușor, apoi se adaugă în el usturoiul curățat și pisat.
Se lasă usturoiul în lichid 30-40 de minute, timp în care se gustă lichidul și se asezonează cu sare și piper.
Se porționează carnea și se pune în vase de yena, sau boluri și se toarnă lichidul strecurat, peste ea. Se pot adăuga și rondele de morcovi.
Vasele cu piftie se dau la rece de pe o zi pe alta, apoi, cu un șervețel de hârtie absorbant, aplicat deasupra piftiei, se înlătură grăsimea formată.
Delicioasa piftie de porc se răstoarnă pe platouri și poate porționa în cuburi.

Rețetă de piftie de curcan

Piftie de curcan cu legume

Ingrediente:

  • 2 bucăți aripi de curcan
  • 4 gâturi de curcan
  • 1,2 cepe
  • 1 rădăcină de țelină mică
  • 3,4 morcovi
  • 3,4 foi de dafin
  • 1 lingură de piper boabe
  • 5,6 căței de usturoi (după gust)
  • 2 plicuri praf de gelatină (20 g)
  • sare după gust

Mod de preparare:

Se spală bine aripile și gâturile de curcan, apoi se pun la fiert în doi litri de apă.

După ce bucățile de carne de curcan încep să fiarbă se ia spuma. Este foarte important ca piftia să aibă o zeama cât mai limpede. Se adaugă în oală legumele, piperul, foile de dafin și o linguriță de sare.

După ce legumele au fiert se scot din oală. La fel se procedează și cu carnea după ce a fiert si s-a desfăcut de pe os. Se ia oala de pe foc. Se pisează și se adaugă usturoiul în zeama în care au fiert aripile și gâturile de curcan.

Se gustă zeama și după ce ați constatat că este suficient de sărată se strecoasă. Se taie carnea în bucățele.

 Gelatina se prepară astfel:

Se ia un polonic de zeamă, se pune într-un castron și se amestecă cu praful de gelatină. Apoi se pune înapoi în oală.

Se pune în boluri câteva bucățele de morcov, carne și zeamă peste.

Bolurile se pun la frigider pentru aproximativ șase ore, pentru a se închega.

Citește și: CIUPERCI UMPLUTE. 5 REȚETE DE CIUPERCI UMPLUTE GUSTOASE

Rețetă de piftie de cocoș

Ingrediente:

  • Carnea de la un cocoş,
  • şase căţei de usturoi,
  • 100 grame pătrunjel,
  • 100 grame ţelină,
  • 100 grame  de ceapă,
  • 12 boabe de piper,
  • frunze de ţelină,
  • lămâie şi sare.

Mod de preparare:

ntr-o oală de 6-8 litri, carnea se fierbe la foc mediu împreună cu pătrunjelul, ţelina şi ceapa, până se desprinde cu uşurinţă de pe oase. Apa care se pune în oală trebuie să fie rece şi să treacă peste nivelul cărnii cu o palmă. În ea adăugăm o linguriţă rasă de sare care adună spuma la fiert şi face supa să rămână albicioasă.

Pentru piftie ideal ar fi să folosim carne de la un cocoş mai bătrân, găină sau curcă, pentru că are mai multe substanţe gelationase şi pielea mai groasă.

Se fierbe descoperit, fără capac şi se înlătură spuma de deasupra. După ce supa a scăzut la nivelul cărnii facem testul. Când luăm un strop de supă între degete aceasta trebuie să fie lipicioasă, să se închege. Dacă nu este destul de închegată, supa se mai fierbe la foc mic cât am aprecia că ar fi nevoie. Când supa este gata şi o luăm de pe foc, pentru o aromă mai intensă, se daugă în ea frunze de ţelină şi o acrim cu zeama de lămâie şi îi dăm gust cu sare.

Apoi, limpezim supa cu ajutorul unei site în care aşezăm un şervet dublu din tifon, stecurând supa polonic cu polonic, nu toată cantitatea odată.

Carnea se scoate de pe oase, se aşază în vase ovale sau rotunde de sticlă incasabile sau în forme drăguţe de silicon.  Supa strecurată se varsă peste carne împărţită egal în toate formele. După ce s-a răcit formele se introduc în frigider unde se lasă trei patru ore să se închege sau peste noapte. Când se serveşte piftia se trece cu lama unui cuţit pe marginile formei pentru ca aceasta să se desprindă pentru a se răsturna pe platoul de servit. Dacă piftia nu se desprinde imediat învelim forma cu un şervet udat cu apă fierbite şi bine stors pe care îl lăsam, unu- două minute pe piftie ca să se încălzească puţin.

În forma de piftie putem pune şi morcov fierţi tăiaţi sub formă de floare sau rondele, însă morcovii se vor fierbe separat pentru a nu colora supa.

Citește și: MAIONEZĂ DELICIOASĂ ȘI RAPIDĂ. 5 REȚETE DE MAIONEZĂ

Rețetă de piftie de pui

Piftie de pui ornată cu ouă

Ingrediente:

  • un pui întreg
  • 4 morcovi
  • 2 cepe
  • 200 g mazăre prefiartă
  • 5 foi gelatină
  • o legătură de pătrunjel
  • 10 ouă de prepeliţă sau 3-4 ouă de găină
  • o rădăcină de hrean
  • 5 linguri mari de smântână grasă
  • 6-8 linguriţe de icre negre/roşii
  • 2-3 căţei de usturoi
  • 5-6 castraveţi muraţi
  • sare, piper

Mod de preparare:

Fierbem puiul întreg împreună cu ceapa, morcovii, pătrunjelul (se condimentează cu sare şi piper după gust).

Se lasă să fiarbă la foc încet, astfel încât zeama să rămână clară. După aproximativ o oră, când legumele sunt fierte, le scoatem din supă şi lăsăm carnea în continuare la fiert. Când e aproape gata şi carnea, radem usturoiul şi îl adăugăm în supă, pentru o aromă intensă.

După ce trec 2 ore, scoatem şi carnea, apoi strecurăm zeama printr-un tifon, ca să rămână transparentă. Punem 5 foi de gelatină în apă rece. O scoatem din apă şi o încorporăm cu ajutorul unui tel în supă.

Apoi turnăm supa în vasele de prezentare/pentru servit şi le lăsăm la rece peste noapte sau minimum 2 ore la frigider. Alegem din carnea de pui porţiunile cele mai gustoase, printre care şi bucăţile de pe spatele puiului, denumite „sot-l’y-laisse”.

Fierbem ouăle de prepeliţă 5 minute.  Amestecăm smântâna cu hreanul ras. Decorăm piftia cu bucăţile de carne, icre, ouă de prepeliţă, morcov tăiat felii, boabe de mazăre prefiartă, castraveţi muraţi şi smântână amestecată cu hrean. Fiecare poate decora piftia după propriul plac, gust şi imaginaţie.

Rețetă de piftie de pește

Ingrediente:

  • 1 kg de pește (de preferat crap);
  • 2-3 morcovi;
  • 1-2 bucăți țelină;
  • 1-2 bucăți păstârnac;
  • 7-8 căței usturoi;
  • Piper;
  • Sare;
  • 2 plicuri de gelatină;

Mod de preparare:

Peștele se curăță și se spală bine. La capăt, nu uita să îndepărtezi branhiile!
Se pune peștele la fiert, în aproximativ 3 litri de apă, împreună cu legumele (mai păstrăm 6 căței de usturoi).
Scoatem peștele, îl dezosăm, împărțim în boluri mici și îl presarăm cu puțin piper măcinat.
Zeama se strecoară și se adaugă în ea și se adaugă piper și gelatină (dizolvă, în prealabil, în 50 gr apă caldă). Ornăm cu felii de carne de fiert, frunze de pătrunjel etc.
Umpleți bolurile cu zeama de la fiertură și se lasă la rece. Cei șase căței de usturoi se taie mici sau se dau prin presa de suturoi și se adaugă în boluri, după ce zeama nu mai este fierbinte, ci doar călduță. Poftă bună!