Picasso, usor de furat: istoria senzationala a tablourilor de milioane de euro care au ajuns in sacii hotilor romani!
Sapte capodopere apartinand unor pictori de renume mondial, evaluate de unii specialist in arta la aproape un milliard de dolari, au fost expuse in cadrul unei expozitiii avangardiste, organizate cu ocazia unei aniversari a Fundatiei Triton, care detine o impresionanta colectie de picture. Opere pentru care fundatia detine o asigurare de doar 18 milioane de euro!
Nimeni nu stie deocamdata daca cei trei romani, autorii acestui jaf colosal, au actionat la comanda.
Picasso, preferatul hotilor
Insa, cu siguranta un lucru este cert, operele lui Picasso sunt cele mai vanate de catre hoti. In 2008, doua opere ale celebrului pictor au fost sustrase chiar din locuinta de la Paris a nepoatei marelui artist.
Cele doua tablouri, evaluate la 50 de milioane de euro, un portret al fiicei lui Picasso, “Maya a la poupee”, si un portret al sotiei artistului au fost recuperate doi ani mai tarziu. Atunci cand Picasso a devenit din nou tinta unui jaf de proportii. Hotii au sustras tabloul „Pigeon aux petits pois”, si alte patru tablouri pretioase, care se puteau vinde pe piata neagra cu 200 de milioane de euro.
La pachet a fost furat si o opera de-a lui Henri Matisse, „La pastorale”. Operele celor doi artisti au cazut acum prada si in mainile romanilor care au dat mega-jaful din Olanda, exact ca in urma cu trei ani.
Acum, hotii au sustras un tablou creat de Picasso in ultima perioada de viata, „Cap de arlechin”, un desen colorat pe hartie, nu o clasica pictura in ulei.
Un astfel de desen nu a fost vandut niciodata cu peste un million de euro, desi a fost estimat de multe ori la o valoare cu sapte cifre. The International Herald Tribune a estimat la 130 de milioane de dolari doar acest Picasso furat, cat si opera lui Matisse, „La Liseuse en Blanc et Jaune”.
Tabloul “Femeie in fata unei ferstre deschise, numite mireasa”, a lui Paul Gauguin, luat la “gramada” de hoti, este o pictura din 1888, fix in anul in care se intalneste cu marele Van Gogh, estimata de unii la 4 milioane de euro.
Gauguin este considerat un artist atipic, care a creat “ in mizerie si epuizare, calatorii si disperare”, ajungand astfel sa creeze opere extraordinare, in care a redat cu intensitate viziunea sa senzuala asupra vietii.
Gauguin a visat mereu sa-si faca un atelier la tropice si a males in 1891 sa plece in Tahiti, pamant al “extazului, al linistii si al artei”. S-a imbarcat pe un vas spre Oceanul Pacific si la 8 iunie se stabileste pe o insula si incepe sa picteze, folosind ca modele femei indigene, cu care a avut de altfel si legaturi amoroase.
“Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge”, doua dintre operele lui Claude Monet, care ar fi putut ajunge in Romania, prin mana hotilor, spun criticii de arta ca nu sunt picturi in ulei, ci tablouri mai putin valoroase, realizate in 1901, in perioada in care Monet locuia intr-un hotel denumit Savoy, si care nu s-au vandut cu mai mult de 250.000 de euro.
Despre Monet se stie ca a devenit celebru in Paris pe urma caricaturilor sale. In 1859, Monet se duce la Paris cu banii castigati in urma vanzarii caricaturilor, iar un an mai tarziu se inscrie la Academia Elvetiana.
Aici isi face noi prieteni printre tinerii pictori, iar povestile unuia dintre ei il conving sa se inroleze in regimentul Chasseurs d’Afrique stationat in Algeria, in speranta ca va surprinde in tablourile sale lucruri uimitoare.
Din pacate pentru el, s-a imbolnavit de febra tifoida si a fost trimis inapoi in Le Havre. Monet a atins apogeul artistic odata cu pictarea Catedralei din Rouen, in speranta ca va surprinde efectele de lumina si de atmosfera asupra unui monument arhitectural. Pentru aceasta, s-a cazat la hotelul din fata catedralei, petrecandu-si zilele urmarind schimbarile de lumina si pictand neincetat.
Lucrarile nepotului lui Freud, pe lista neagra
„Autoportrait de Meyer de Haan” si „Woman with Eyes Closed”, operele lui Lucian Freud, nepotul celui mai stralucit om de stiinta, Sigmund Freud, ar fi trebuit sa fie si ele arse de catre hotii romani, potrivit unor interceptari ale procurorilor.
Unul dintre tablourieste evaluat la circa trei milioane de euro.
Freud a ramas in istorie si datorita curajului sau de a picta femei si barbate in pielea goala, idnepartandu-se totusi de nudul idealizat care fusese pretuit in picture traditionala. Mai mult, artistul s-a casatorit cu o parizianca care i-a devenit muza pentru majoritatea operelor.
(Mariana Apostol)