Petre Roman, prima reacţie după ce a fost adus la Parchetul General! Ce acuzaţii i se aduc

Publicat: 12/07/2024 | 11:33
Ce acuzații i se aduc ui Petre Roman în dosarul Mineriada/ sursă foto: captură video

Vineri, 12 iulie 2024, Petre Roman (77 de ani) a ajuns la sediul Parchetului General, acolo unde a fost audiat în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Fostul premier al României a oferit prima reacție despre acuzațiile care i se aduc.

În luna aprilie 2024, Parchetul General a decis punerea sub acuzare a fostului premier al României Petre Roman și a fostului vicepremieri Gelu-Voican Voiculescu pentru infracțiuni contra umanității – atunci când în ziua de 11 și 12 iunie 1990 autoritățile au demarat atacurile violente împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București.

Prima decizie fusese luată inițial în anul 2017,  atunci când fostul președinte al României, Ion Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei – alături de Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu, însă în anul 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a decis refacerea de la zero a anchetei. Judecătorii au decis atunci anularea tuturor probelor strânse în dosar.

Citește și: DECLARAȚII SFÂȘIETOARE FĂCUTE DE CATINCA, LA PATRU LUNI DUPĂ ÎNMORMÂNTAREA MIOAREI ROMAN. “A AVUT UN REGRET FOARTE MARE!”

Petre Roman: ”Am venit să lămuresc acest lucru”

Reamintim că în zilele de 11 și 12 iunie 1990, au avut loc mai multe atacuri violente împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din București, fiind implicați peste 10.000 de mineri, dar și forțe ale Ministerului Apărării Naționale, SRI. Ion Iliescu a fost acuzat de către procurorii militari că a fost cel care ordonat evacuarea manifestanților pașnici din centrul Capitalei – prin folosirea forțelor. Această misiune s-a soldat cu moartea a 4 persoane, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr de 1.388 de persoane și privarea de libertate a altor 1.250 de persoane.

În dimineața zilei de vineri, Petre Roman a ajuns la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) pentru o nouă audiere în dosarul Mineriadei din 1990. Înainte să intre în sediul instituției, fostul premier al României și-a susținut vinovăția în fața jurnaliștilor prezenți. Acesta este cercetat pentru infracțiuni împotriva umanității. Totodată, întrebat dacă el a fost cel care a comandat și coordonat atacul violent împotriva manifestanților aflați în Piața Universității din Capitală, care militau împotriva regimului condus de fostul președinte Ion Iliescu, acesta a răspuns: ”niciodată”.

”Eu am venit acum pentru o declarație prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de prezentarea dumnealor, fiindcă nu se poate reține, în ceea ce mă privește, niciun act de acuzație. Niciuna dintre acuzații nu se poate reține împotriva mea și am venit să lămuresc acest lucru.” – le-a spus el jurnaliștilor înainte de a intra în sediul instituție.

 

 

This browser does not support the video element.