Peste jumătate din paturile de la ATI nu au ventilatoare. “Există secții unde nu s-a mai întâmplat nimic în ultimii 30 de ani!” Anunțul făcut de un fost ministru al Sănătății
Victor Costache susține că multe din secțiile de terapie intensivă ale spitalelor din România au fost, de-a lungul timpului, ocolite atunci când a venit vorba de finanțare și modernizare, motiv pentru care nici jumătate din paturile de la ATI nu sunt prevăzute cu ventilatoare.
“În România există, teoretic, 2.653 de paturi de terapie intensivă, evident nu toate aceste paturi sunt dotate cu ventilatoare. Statisticile noastre arată undeva între 1.290 și 1.360 de ventilatoare. Multe sunt, din nefericire, depășite iar cele de ultimă generație nu sunt uniform distribuite la nivel național și remarcăm situații paradoxale – Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, ce a fost de la început în linia întâi și a tratat un număr important de pacienți, nu are secție de terapie intensivă, Spitalul Victor Babeș din București are numai 9 ventilatoare din care 3 sunt depășite.
Astfel, s-au creat discrepanțe foarte mari, chiar în cadrul aceluiași spital. Există secții foarte bine dotate și altele unde nu s-a mai întâmplat nimic în ultimii 30 de ani. Evident, din cauza subfinanțării cronice, spitalele din România înregistrează mari deficite”, a explicat fostul ministru al Sănătății potrivit gandul.ro.
NU RATA: ALARMANT. Cum a ajuns un medic din Botoșani diagnosticat cu COVID-19 să bea dezinfectant
Bugetul insuficient, veșnica problemă în Sănătate
Victor Costache a mai precizat că un pacient cu formă grave de COVID-19 are nevoie de un pat de un pat de calitate, un monitor pentru funcții vitale, un ventilator modern și minim șase injectomate amplasate lângă un punct de lucru din spital unde să existe gaze medicinale și aspirație.
CITEȘTE ȘI: DESCOPERIRE DE ULTIMĂ ORĂ! CÂT REZISTĂ, DE FAPT, CORONAVIRUSUL PE DIFERITE OBIECTE: ”DA, E ADEVĂRAT!”
“Din păcate, bugetul pentru sănătate pentru anul 2020, construit în 2019 , a fost, ca și în anii anterior, insuficient. În luna ianuarie, când am sesizat pericolul generat de Sars Cov 2, am făcut o solicitare de suplimentare de foduri de la bugetul de stat și s-a organizat de către ONAC o licitație pentru 200 de noi ventilatoare pentru spitalele publice din România. În paralel, Ministerul Sănătății, s-a înscris la o achiziție centralizată organizată de Comisia Europeană de încă 500 de ventilatoare și a alocat fonduri și prin programele Băncii Mondiale tot pentru dotarea secțiilor de terapie intensivă. În plus, la începutul lui martie s-au obținut o finanțare de 258 milioane de dolari pentru Unifarm, compania Ministerului Sănătății care realizează importuri”, a explicat Viorel Costache.