Peste 7.000 de cadre didactie, in greva, in Dolj, Gorj si Teleroman
„Procentul de participare la greva generala este de 80 %. Asta inseamna peste 3.900 de cadre didactice si personal auxiliar dintre cei afiliati la FSLI. S-ar putea ca acest procent sa suporte modificari, dupa interventia ministrului”, a declarat Constantin Rada, liderul FSLI Dolj. Acesta a adaugat ca toti cei care se afla in greva vor ramane acasa.
„Profesorii vor sta acasa. Se vor constitui comitete de greva care se vor afla in scoli in eventualitatea ca vor veni elevi pe care trebuie sa-i supravegheze. De regula, elevii nu vin la scoala cand afla de greva”, a mai spus Constantin Rada.
Presedintele Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar (SIP) „Spriu Haret” Dolj, Constantin Lungulescu, a afirmat ca in jur de 70% dintre profesorii si personalul auxiliar afiliat au semnat pentru declansarea grevei generale. „Situatia s-a schimbat de la zi la zi. Noi avem pe semnaturi 70 % dintre profesori, adica 3.500-3.600 de oameni. La presiunile ministrului, prin inspectorul general si mai departe prin directori, amenintati cu calificativele, profesorii s-au speriat si s-au intors”, a declarat Constantin Lungulescu.
Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj a anuntat ca proba C a bacalaureatului se va desfasura in conditii normale in toate cele 47 de centre organizate in Dolj.
„Noi recomandam tuturor elevilor, care sunt inscrisi la bacalaureat, adica in jur de 7.700 de elevi, sa se prezinte la bacalaureat pentru a sustine proba C. Bacalaureatul se va sustine in toate centrele din judet. Examenul va incepe in jurul orei 12.00 cu proba de auditie si intelegere, apoi, de la ora 14.00, se va sustine proba scrisa”, a declarat inspectorul general al ISJ Dolj, Diana Busoi.
In judetul Gorj, aproximativ 1.000 din cei 5.500 de membri ai Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) au declansat, luni greva generala, liderul sindical Vasile Mija precizand ca „entuziasmul de la inceput s-a diminuat considerabil”.
Acesta a spus ca actiunea de protest nu va avea amploarea scontata initial, din cauza controverselor aparute in ultimele zile la nivel central, dar si a „presiunii” venita dinspre Inspectoratul Scolar.
„Presiunea aceasta nu a fost una directa, ci a fost creata prin tot felul de situatii care s-au cerut in teritoriu. Ca urmare, entuziasmul de la inceput s-a redus la jumatate. Pe parcursul zilei vom vedea si noi exact ce va fi”, a spus Mija. Drept urmare, inspectorul scolar general adjunct Gheorghe Mitescu a declarat nu isi face mari probleme din cauza protestelor anuntate de sindicate, acesta mentionand ca amploarea grevei va fi una mica.
In judetul Teleorman, au intrat in greva generala aproximativ 2.000 de cadre didactice, potrivit liderilor sindicali.
„Dreptul la greva este prevazut si garantat de Constitutie si de aceea nu intelegem intimidarile si presiunile la care sunt supusi dascalii. In scoli din judet, dar mai ales in licee, s-au cerut declaratii scrise de la profesori privind participarea la greva generala. In ceea ce priveste desfasurarea probei C a examenului de bacalaureat, potrivit legii, conducerea unitatii nu poate incadra salariati care sa-i inlocuiasca pe cei aflati in greva”, a declarat Tudor Spiridon.
Reprezentantii ISJ Teleorman afirma ca proba C a bacalaureatului se va desfasura in conditii normale in judet.