Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de noi tulpini”, afirmă un expert în boli infecțioase
Persoanele nevaccinate sunt „fabrici de noi tulpini”, afirmă un expert în boli infecțioase. Potrivit specialistului, aceștia reprezintă un risc și pentru ceilalți oameni.
Singura sursă de noi tulpini de coronavirus este corpul unei persoane infectate, aafirmă expertul. ”Oamenii nevaccinați sunt fabrici de noi tulpini. Cu cât sunt mai mulți oameni nevaccinați, cu atât mai multe oportunități pentru virus să se multiplice”, a declarat vineri pentru CNN dr. William Schaffner, profesor în Divizia de Boli Infecțioase de la Centrul Medical al Universității Vanderbilt.
Majoritatea modificărilor nu înseamnă nimic pentru virus, iar unele îl pot chiar slăbi. Dar, uneori, un virus dezvoltă o mutație aleatorie care îi oferă un avantaj – o transmisibilitate mai bună, de exemplu, o replicare mai eficientă sau o capacitate de a infecta o diversitate mai mare de gazde.
”Pe măsură ce mutațiile apar în virusuri, cele care persistă sunt cele care facilitează răspândirea virusului în populație.De fiecare dată când virusul se modifică, apare o oportunitate de a se dezvolta mai multe mutații. Acum avem viruși care se răspândesc mai eficient”, a declarat pentru CNN Andrew Pekosz, microbiolog și imunolog la Școala de Sănătate Publică Johns Hopkins Bloomberg.
Coronavirus România
Până astăzi, 4 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 1.080.951 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.045.351 de pacienți au fost declarați vindecați.
În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 33 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.
Până astăzi, 33.928 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat. În intervalul 03.07.2021 (10:00) – 04.07.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 3 decese (2 bărbați și o femeie). Unul dintre aceste decese este anterior intervalului mai sus menționat și au fost introduse în baza de date, la solicitarea Ministerului Sănătății, de către Direcțiile de Sănătate Publică din țară, în urma verificărilor efectuate și s-a produs în luna decembrie 2020, în județul Cluj.