Periuța electrică copii: argumente pro și contra

Publicat: 13/02/2023 | 11:38

Periuța de dinți electrică pentru copii poate facilita igiena orală pentru copiii mici, deși pot exista nu numai argumente pro, ci și unele contra. De fapt, o periuță de dinți electrică pentru copii poate cauza probleme pentru dinți și gingii dacă este folosită incorect. Dacă ai copii și nu știi cum să îi direcționezi în ceea ce privește igiena orală, vei afla acum multe răspunsuri la îndoielile tale.

Cum să alegi o periuță de dinți electrică pentru copii

Igiena orală și copiii – două concepte care adesea se ciocnesc! În multe cazuri, a-i convinge pe copii să se spele pe dinți devine o misiune imposibilă, deoarece copiii nu reușesc să înțeleagă importanța acestui gest. Oricât de mult le-am explica, de cele mai multe ori ei neglijează rutina de curățare dentară sau nu o fac în detaliu. O periuță de dinți electrică pentru copii ar putea fi soluția potrivită pentru a rezolva această problemă foarte frecventă în familii.

Cum să alegi o periuță electrică copii nu este ușor, deși ar putea fi mai atractivă pentru copii decât o periuță de dinți manuală. Dacă ați insistat deja asupra uneia manuale și nu se poate, ar putea fi momentul să adăugați ceva nou la rutina lor pentru a-i motiva, de exemplu periuța de dinți electrică pentru copii. O periuță de dinți electrică pentru copii are un cap de periuță adaptat și rotații reglate pentru a nu deteriora gura copiilor (care este mai delicată decât cea a adulților). De la ce vârstă ar trebui folosită o periuță de dinți, în special o periuță electrică copii? O periuță de dinți electrică pentru copii ar trebui să fie folosită începând cu vârsta de șase ani, în timp ce o periuță de dinți manuală poate fi folosită de copii chiar mai devreme.

Cum se utilizează o periuță de dinți electrică pentru copii

Utilizarea periuțelor de dinți electrice pentru copii îi va ajuta pe copii la periajul dinților și va îmbunătăți îndepărtarea plăcii bacteriene, ajungând chiar și parțial la spațiile dintre dinți și molari, ceea ce este mai complicat cu o periuță de dinți manuală. Pe lângă eficiența sa, noutatea poate ajuta la motivarea copilului să se perieze cu mai mult interes și să se perieze mai frecvent și mai mult timp. În orice caz, trebuie să ținem cont de faptul că o utilizare corectă a unei periuțe de dinți electrice necesită, de asemenea, o oarecare practică, deoarece utilizarea incorectă poate provoca deteriorarea dinților și a gingiilor.

Orientările și recomandările pentru utilizarea unei periuțe de dinți electrice pentru copii sunt similare cu cele pentru o periuță de dinți convențională. Periajul trebuie făcut de trei ori pe zi, timp de cel puțin două minute după mesele principale, iar capul periuței trebuie schimbat la fiecare trei luni pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor în interior.

Atâta timp cât copilul nostru dobândește o bună dexteritate manuală și realizează corect periajul, se recomandă, de asemenea, ca acesta să se spele pe dinți sub supravegherea părinților și ca, atunci când termină, adultul să „revizuiască” periajul. O altă modalitate de a-i încuraja pe copii să se spele pe dinți este să le spuneți o poveste sau să le cântați un cântec care să sublinieze importanța spălatului pe dinți.

Principala diferență este tehnica pe care o folosim atunci când periem dinții. Atunci când  folosim o periuță de dinți electrică, trebuie să modificăm mișcările ample pe care le facem în timpul periajului convențional și să acordăm atenție poziționării corecte a capului periuței. În cazul în care copilul nostru urmează să înceapă să folosească o periuță electrică de copii, este recomandabil ca medicul stomatolog pediatru să îi explice cum să se perieze pentru a beneficia pe deplin de avantajele periuței de dinți electrice. Copilului trebuie să i se arate cum să poziționeze periuța de dinți la un unghi de 45 de grade față de linia gingiei. De asemenea, copilul trebuie să miște periuța de dinți electrică înainte și înapoi, ținând-o pe dinți și gingii cu mișcări scurte și delicate.

Avantajele unei periuțe de dinți electrice pentru copii

De la ce vârstă ar trebui folosită o periuță de dinți? De fapt, o periuță de dinți manuală poate fi folosită începând cu vârsta de doi ani, astfel încât copilul să se obișnuiască de la o vârstă fragedă. Periuța de dinți electrică pentru copii, deși este diferită de cea pentru adulți, nu poate fi folosită de copiii prea mici, ci cel puțin de la șase ani. Acest instrument are multe avantaje:

-combate placa bacteriană și bolile gingivale

-poate fi mai ușor de utilizat

Nu uitați că o periuță de dinți electrică nu poate face singură toată treaba. Copilul dumneavoastră trebuie să exerseze tehnica corectă de periaj pentru a preveni apariția cariilor.