Potrivit specialiștilor, administrarea prelungită de paracetamol poate cauza probleme grave de sănătate. Iată despre ce este vorba!
Paracetamolul este adesea folosit în perioada virozelor și nu numai. Este inofensiv în doze mici, însă specialiștii atrag atenția asupra unor riscuri, daca se depaseste doza recomandata.
Mai exact, este dovedit ca, daca se exagereaza administrarea de paracetamol, functia hepatica este grav afectata.
Persoanele care iau în mod regulat paracetamol și suferă de hipertensiune arterială prezintă un risc crescut de a face boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.
Vezi și: ALIMENTELE PE CARE LE POȚI CONSUMA DIMINEAȚA ÎN LOC DE CAFEA. ÎȚI VOR DA O ENERGIE DE NEDESCRIS
Este cunoscut faptul că paracetamolul reduce durerea și inflamația și nu provoacă probleme gastrice, ulcer, gastrită sau sângerări stomacale.
Potrivit noilor studii, s-a observat efectul pastilelor asupra tensiunii arteriale. Acestea acționând similar cu antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, cel care crește tensiunea și riscul de boli de inimă.
Astfel, potrivit unui studiu, administrarea de paracetamol poate crește tensiunea arterială, deci ar putea crește riscul de boli de inimă sau accident vascular cerebral cu aproximativ 20%.
„Acest studiu arată clar că paracetamolul – cel mai folosit medicament din lume – crește tensiunea arterială, unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru atacuri de cord și accident vascular cerebral.
Citește și: DIETA INDIANĂ TE SCAPĂ DE KILOGRAMELE ÎN PLUS ÎN DOAR 4 SĂPTĂMÂNI
Medicii și pacienții împreună ar trebui să ia în considerare riscurile versus beneficiile prescrierii de paracetamol pe termen lung, în special la pacienții cu risc de boli cardiovasculare”, a declarat profesorul James Dear, președintele personal de farmacologie clinică la Universitatea din Edinburgh.
Mai mult, paracetamolul – administrat in combinatie cu sedative sau cu alcool – devine periculos pentru sanatatea unei persoane.
In concluzie, combinatiile de medicamente trebuie luate numai sub indicatia medicului de familie sau al celui specialist.
Sursa foto: Pixabay.ro