Alimentele ambalate în conserve pot fi extrem de nocive, a demonstrat un recent studiu al specialiștilor americani. Fie că e vorba de conservele de pește, pate ficat ori cele de carne, pericolul vine din nanoparticulele din ambalajele alimentare, în special cele de conserve. Efectul acestora este blocarea nutrienților din alimente.
Particulele foarte mici de oxid de zinc sunt prezente în mai toate ambalajele de alimente, pentru că au proprietăţi antimicrobiene. Erau considerate inofensive până acum, dar un studiu recent din Statele Unite crede că ne-ar putea crea probleme serioase.
Experţii au vrut să afle câte nanoparticule de oxid de zinc se transferă din ambalaj în alimente şi cum ne afectează. Au folosit spectrometria de masă şi au examinat mai multe conserve: de ton, de porumb, de sparanghel şi de pui. În unele cazuri, s-a dovedit că aceste mâncăruri conţin chiar şi de o sută de ori doza zilnică recomandată de zinc, arată DIGI24.
Specialiştii au construit apoi un model de intestin subţire. Testele au arătat că nanoparticulele distrug proeminenţele de pe suprafaţa celulelor intestinale şi schimbă modul în care se absorb substanţele nutritive şi felul în care se formează proteinele. În plus, pot permite unor compuşi să treacă prin sânge, deşi nu ar trebui.