Pericolul care se ascunde în munți. Un turist a ajuns la spital, după ce a fost mușcat de o viperă. Cele 6 reguli pe care să le respecți când te afli într-o astfel de situație

Publicat: 24/07/2023 | 14:43
Un turist a fost mușcat de o viperă, în Munții Călimani / sursă foto: colaj Pixabay

Pericolul care se ascunde în munți! Un turist a ajuns pe mâinile medicilor, după ce o viperă l-a mușcat. Persoana respectivă a fost salvată de salvamontiștii din județul Mureș, apoi dusă la echipajul medical. Iată mai jos, în articol, cele șase reguli pe care să le respecți, atunci când te afli într-o astfel de situație.

Un turist a ajuns la spital, după ce a fost mușcat de o viperă, în Munții Călimani. Bărbatul a ajuns pe mâinile medicilor, fiind transportat pe targă de salvamontiștii din județul Mureș până la echipajul medical. Salvarea turistului a avut loc în zona Valea Gălăoaia. În condițiile în care ești pus într-o asemenea situație, trebuie să ai în vedere anumite aspecte. În continuare, vei afla câteva reguli pe care să le respecți și care vor face diferența între viață și moarte.

„Dacă aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar dacă e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur. Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei, dar ajungând în Carpaţi şi la peste altitudinea de 2.000 de metri”, transmiteau Salvamont România.

Nu este prima oară, în acest an, când turiștii se întâlnesc cu vipere în zonele montane. De exemplu, un grup de turiști din Băile Herculane, în timp ce efectuau un traseu, au întâlnit o viperă cu corn lungă de un metru.  De altfel, există un set de reguli pe care trebuie să le respecți, în condițiile în care ești pus în situația de a fi mușcat de o viperă. De reținut faptul că pe perioada verii, viperele sunt active, fiind sezon de împerechere. Atunci când porniți pe un traseu montan, trebuie să vă luați în considerare toate măsurile de protecție.

Vezi și  ARIEȘENI, UN LOC DE POVESTE DIN MUNȚII APUSENI. CE OBIECTIVE TURISTICE POȚI VIZITA

Cele 6 reguli pe care să le respecți, în condițiile în care ești mușcat de o viperă

Există o serie de reguli pe care trebuie să le respecți, în condițiile în care ești mușcat de o viperă. Viața îți este pusă în pericol, motiv pentru care este necesară intervenția rapidă și promptă a echipajului medical. De reținut faptul că mușcătura unei vipere poate fi fatală. În condițiile în care te afli în această situație, iată câteva reguli ce trebuie respectate.

1. Victima trebuie să stea întinsă pe spate. Hainele strâmpte și bijuteriile victimei trebuie îndepărtate;
2. Dacă mușcătura este în zona unui membru (mână sau picior), trebuie să fie așezat sub nivelul inimii;
3. Trebuie să fie apelat imediat numărul de urgență 112 și se vor transmite absolut toate detaliile. Victima trebuie monitorizată din sfert în sfert de oră, până la sosirea echipajului de salvare. Trebuie să fie hidratată doar cu apă;
4. Rana se va curăța că apă oxigenată și se va aplica pansament. De altfel, zona afectată va fi spălată cu săpun și apă;
5. În condițiile în care victima dă semne de hipotermie, trebuie acoperită cu o pătură (precum cele din kit-ul de munte) sau un material textil;
6. Victima nu trebuie, sub nicio formă, să se miște. În caz contrar, va accelera ritmul bătăilor inimii, iar circulația va crește. În acest caz, veninul pătrunde mai ușor.

„Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcată, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate”, au mai transmis reprezentanții Salvamont România.

Sursă foto: colaj Pixabay