Pericolul care planează asupra românilor, devoalat de directorul ANPC. „Refuzați”

Publicat: 28/04/2023 | 11:05

Paul Anghel, directorul general ANPC, a publicat recent pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care a vrut să tragă un semnal de alarmă cu privire la produsele din carne tocată pe care românii abia așteaptă să le consume în această minivacanță. Clienții sunt sfătuiți să fie atenți la ceea ce cumpără și să refuze alimentele a căror calitate este îndoielnică.

Anii trecuți, în urma controalelor pe care comisarii ANPC le-au făcut, în această perioadă, au fost descoperite multe nereguli în magazinele si restaurantele din toată țara. Concret, s-au constatat abateri legate de folosirea produselor, dar și a unor proceduri nesigure, care puneau în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor.

Din acest motiv, directorul ANPC i-a sfătuit pe români să aibă grijă de unde cumpără, dar și ce produse pun în coș.

„La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene”, a scris vineri Paul Anghel, pe pagina sa de socializare.

Paul Anghel: „Solicitaţi şi păstraţi bonul de casă”

Oficialul recomandă consumatorilor să refuze produsele din carne, care nu au înscrisă pe etichetă data expirării sau dacă aceasta este modificată sau depăşită. De asemenea, Anghel sfătuieşte consumatorii să nu cumpere produse din carne tocată din locuri neautorizate.

CITEȘTE ȘI: CE A DESCOPERIT O FEMEIE DIN BUCUREŞTI ÎNTR-O FELIE DE PASCĂ, DE LA SUPERMARKET? CÂND A MUŞCAT DIN EA, SĂ LEŞINE

În ceea ce priveşte berea, directorul general al ANPC recomandă verificarea stării ambalajelor (integritate, etanşeitate), limpiditatea lichidului şi data expirării.

„În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte. Trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate”, a mai scris el pe reţeaua de socializare.

Totodată, înainte de achiziţionarea alimentelor, din locurile specializate, consumatorii trebuie să se asigure că vânzătorul este echipat corespunzător, poartă halat de protecţie şi bonetă, iar în locația respectivă se respectă toate regulile impuse de autorități. Nu în ultimul rând, clienții sunt sfătuiți să solicite și să păstreze bonul de casă.

„Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, atenţionează reprezentantul ANPC.

Hermina Hagianu
S-a alăturat presei în anul 2016, inițial în trustul Intact Media Group, iar din 2019 este redactor la publicația CANCAN.RO, site ce face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A urmat mai multe cursuri de Multimedia – Radio și Televiziune ... citește mai mult