Pericolul ascuns în pepenele roșu. Mai multe persoane au făcut enterocolită
Pepenele roșu este la mare căutare în perioada aceasta, fiind un fruct răcoritor și delicios! Chiar dacă este nelipsit de pe mesele românilor, nu trebuie să trecem cu vederea faptul că pepenele roșu ar putea să cauzeze și diferite probleme de sănătate.
Mai multe persoane au acuzat simptome de enterocolite, după ce au mâncat pepenele roșu. Un medic a tras un semnal de alarmă în acest caz și a făcut recomandări în privința alegerii alimentelor. Medicul Radu Țincu, șeful secției ATI de la Spitalul Floreasca, a spus că trebuie ca pepenele roșu să fie foarte bine spălat, înainte de a fi consumat. De asemenea, nu trebuie să fie făcut dop la el, pentru a fi verificat dacă este sau nu dulce. Mai multe persoane au fost depistate cu substanța cancerigenă numită pesticid – oxid de etilenă.
„Aceste manifestări de gastroenterită cu greaţă, vărsături, pot să apară pe deoparte din contaminări bacteriene. Trebuie să ne asigurăm că fructele şi legumele pe care le mâncăm sunt bine spălate, pentru că pe suprafaţa lor, la aceste temperaturi extrem de ridicate pot fi bacterii, microoraganisme care să contamineze hrana şi în acest fel să determine aceste gastroenterite infecţioase.
Pe de altă parte, trebuie să ne mai asigurăm că nu există aceste manifestări din cauza expunerii la anumite substanţe toxice, cum ar fi spre exemplu pesticidele. Ele pot determina anumite reacţii gastrointenstinale, de aceea, autorităţile trebuie să se asigure de faptul că se realizează periodic teste, prin eşantionarea unor astfel de produse, pentru a ne asigura că nu se depăşesc limitele de substanţe toxice folosite în agricultură.
Trebuie să se facă foarte bine, din ambele perspective, fie din perspectiva microorganismelor care pot să existe pe suprafaţa lor şi de asemenea sunt studii care ne spun că spălarea cu apa abundentă sau chiar ţinerea unei perioade de câteva minute în apa fructelor şi legumelor diminuează şi reduce încărcarea cu substanţe toxice care se găsesc pe suprafaţa acestora.
Nu trebuie să facem dop la pepenele roșu. Explicația o dă chiar medicul
Da, este o practică ce nu este foarte sigură din punct de vedere sanitar, pentru că o dată ce s-a făcut acel dop, în primul rând, pepenele nu a fost spălat, iar pe lama cuţitului pot fi bacterii care ajung în interiorul fructului. Pe de altă parte, noi mergem cu fructul din piaţă către casă, în temperaturi foarte ridicate, lucrul care favorizează înmulţirea acestor microorganisme. Recomandarea este să nu se desfacă pepenele, decât după ce acesta a fost bine spălat cu apă.
În mod evident, o mare parte din pesticide se găsesc în interiorul fructelor şi a legumelor. Din păcate aici nu prea avem multe lucruri de făcut, decât să avem politici care să supravegheze, din punct de vedere toxicologic, modul în care aceste fruncte şi legume sunt obţinute. Trebuie să ştim faptul că pesticidele, alături de alte substanţe toxice, nu vor produce îmbolnăviri acute, adică oamenii nu vor simţi neapărat anumite simptome după ce au consumat fructele sau legumele respective. Este vorba despre o toxicitate pe termen lung şi trebuie să nu uităm faptul că în ziua de astăzi, suntem asaltaţi nu doar de pesticide, ci de o serie întreagă de alte substanţe toxice care crează ceea ce se numeşte cocktailul de subtanţe toxice”, a spus specialistul, arată antena3.ro.
sursă foto: Pixabay