Vara bate la ușă, iar roșiile sunt printre preferatele clienților. Atât în centrele comerciale, cât și la tarabe, există roșii românești sau aduse prin import. Deși prețurile au înregistrat creșteri considerabile, clienții nu și-au „anulat” poftele și achiziționează acest fruct. Totuși, specialiștii trag un semnal de alarmă în cazul roșiilor cu formă ascuțită. Cum ar putea să ne afecteze sănătatea? Regăsiți detaliile mai jos, în articol.
Roșiile, ridichiile, castraveții, salata verde sau ceapa sunt printre „vedetele” verii. Majoritatea clienților le achiziționează pentru a-și face salate de vară, reci și răcoritoare. Totuși, specialiștii avertizează în cazul roșiilor cu formă ascuțită, pentru că, spun ei, ar putea să devină un pericol pentru sănătate. Despre acest aspect a vorbit un profesor universitar, specializat pe filiera horticulturii. Care este pericolul real din spatele consumului acestui tip de tomate? Aflați, în continuare, mai jos.
Vezi și IREAL! CU CÂT SE VÂND CORCODUȘELE TURCEȘTI ÎN PIEȚELE DIN ROMÂNIA: „AȚI ÎNNEBUNIT?”
Există o reticență din partea românilor în fața legumelor și fructelor de sezon, care apar atât în magazine, cât și pe tarabele din piețe. În primul rând, este vorba despre zona din care provin și modul în care au fost cultivate. În al doilea rând, românii se raportează și la prețuri. Iar din cauza acestor aspecte, mulți comercianți rămân cu marfa nevândută. Există o tendință în rândul românilor potrivit căreia aceștia consideră că unele dintre fructele și legumele aduse prin import ar conține un grad ridicat de pesticide. Dar realitatea este cu totul alta.
Totuși, atunci când clienții achiziționează tomate din magazine sau piețe, este recomandat să fie atenți la tipologia lor. De exemplu, pericolul real din spatele roșiilor cu formă ascuțită este legat de sănătate. Tomatele au această formă în urma unor hormoni chimici de sinteză care au fost utilizați la cultivarea lor. Consumul într-o cantitate mare poate provoca probleme de sănătate, precum iritații ale esofagului sau la stomac.
„În cantităţi foarte mari pot provoca iritaţii ale esofagului, prin ingerare, poate şi probleme la stomac, dar în acelaşi timp, foarte multe dintre ele sunt responsabile şi pentru boli de natură neurodegenerativă, mai ales cele care conţin, în special, metale grele”, spune profesorul universitar doctor Vasile Stoleru, rector USV Iaşi, profesor horticultură, potrivit observatornews.ro.
Sursă foto: Pexels, captură video