Pericol la Marea Neagră! Specialiștii trag un semnal de alarmă: „Furtuni subtropicale foarte puternice”

Publicat: 20/08/2024 | 15:14

În ultimii ani temperaturile au crescut simțitor, iar trendul ascendent continuă. Ei bine, acest fapt a dus și la o încălzire considerabilă a apelor, fapt ce atrage numeroase consecințe negative. Și în România, Marea Neagră este din ce în ce mai caldă, iar specialiștii trag un semnal de alarmă. Pericolul pe care aceste modificări îl pot aduce.

Marea Neagră este din ce în ce mai caldă, iar specialiștii atrag atenția asupra acestui fapt, căci fenomenul ar putea provoca un nou tip de furtuni nemaiîntâlnite în zona noastră. Vorbim despre furtuni cu valuri de 12 metri și rafale de vânt cu peste 140 km/h.

(CITEȘTE ȘI: CE A PRIMIT SĂ MĂNÂNCE O ROMÂNCĂ, LA „ALL INCLUSIVE” ÎN JUPITER. A CREZUT CĂ ESTE O GLUMĂ: „ALTĂ DATĂ NU MAI MERGEM”)

Pericol la Marea Neagră

În urmă cu doar câteva zile, Marea Mediterană a înregistrat cea mai ridicată temperatură zilnică din ultimii 40 de ani, de 28,9 de grade. În același trend, Marea Neagră avea la începutul lunii august temperaturi de 29,5 grade Celsius, valoare care nu a mai fost atinsă de mai bine de două decenii. Ecosistemul Mediteranei este legat de Marea Neagră, iar dezechilibrul sistemului poate provoca și un nou tip de furtuni nemaiîntâlnite în țara noastră.

„Dacă temperatura apei se menține așa până în septembrie, s-ar putea să avem aceste furtuni subtropicale foarte puternice. De obicei se formează în sudul Mării Negre și ajung în țara noastră prin Dobrogea și se manifestă prin ploi abundente de lungă durată, vânt puternic”, a explicat Alex Trandafir, climatolog, potrivit stirileprotv.ro.

Furtunile subtropicale au început să își facă loc în România încă de anul trecut, atunci când la Constanța a fost înregistrată prima de acest gen. În luna noiembrie a anului trecut, marea a ridicat valuri de 12 metri, iar vântul a suflat cu peste 140 de kilometri pe oră.

„Furturile din Mediterană încep să capete nuanțe de uragan. Trec Bosforul, trec în Marea Neagră. Anul trecut, în noiembrie, am avut cea mai mare furtună înregistrată de multă vreme pe Marea Neagra cu nave aruncate pe uscat”, spune Adrian Bâlbă, biolog marin.

Potrivit specialiștilor de la NASA, încălzirea marilor și oceanelor a înregistrat, în ultimii 50 de ani, o creștere exponențială, nemaiîntâlnită în istoria omenirii. Însă, deși fenomenul de încălzire a apelor este unul periculos, momentan, are și părți bune. Pescarii români sunt cei mai fericiți, căci mulți pești din Mediterană migrează aici. De asemenea, încălzirea apei mării o să prelungească sezonul estival pe litoral.

(VEZI ȘI: ALERTĂ LA MAREA NEAGRĂ! CE S-A DESCOPERIT ÎN APA DIN ZONA UNOR PLAJE POPULARE! TURIŞTII, SFĂTUIŢI SĂ NU FACĂ BAIE)