Pericol de tornadă în România! Anunț de ultimă oră venit de la ANM, în ce zonă ar putea să lovească

Publicat: 13/07/2023 | 18:51
Anunț îngrijorător din partea meteorologilor / foto: Pixabay

Meteorologii vin cu un anunț îngrijorător! În timp ce în jumătatea sudică a țării este cod roșu de caniculă, în alte zone a fost emis un cod portocaliu de furtuni, vijelii puternice și există și un pericol de tornadă. Care sunt regiunile în care ne vom confrunta cu situații extreme de vreme rea.

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a emis o atenționare de tornadă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul/nordul României.

Avertismentul este valabil de joi până vineri dimineața și include fenomene puternice de vânt puternic, căderi de grindină și posibilitatea formării tornadelor.

Potrivit European Storm Forecast Experiment (Estofex), atenționarea reprezintă un pericol asupra țărilor vizate și poate afecta nivelul de trai. Elena Mateescu, directorul Administrației Naționale de Meteorologie, a declarat că acest fenomen neobișnuit va deveni o normalitate de acum încolo.

CITEȘTE ȘI: Vremea din Români intră sub zodia viiturilor după ultima prognoză meteo transmisă de ANM pentru 12 și 13 iulie

ANM anunță vremea rea/ Foto: Pixabay

Meteorologii anunță vreme rea pentru jumătate din țară

De asemenea, un cod portocaliu de instabilitate atmosferică a fost emis în 17 județe din România. Avertizarea este valabilă de joi, de la ora 15.00, până vineri la ora 10.00.

Sunt vizate județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Sibiu, Harghita, Suceava, Neamț, Botoșani și Iași.

„Există posibilitatea să înregistrăm fenomene meteorologice extreme. De altfel, ca urmare a materialelor de care dispunem atunci când emitem aceste alerte, cu siguranță am luat în considerare și această alertă emisă de Estofex, care într-adevăr indica nivelul trei pentru aceste tipuri de manifestări.

Tornada se definește așa cum se definește în dicționarul meteorologic oriunde ne aflăm. Există un fuior, care vânt rotațional, care atunci când întâlnim și două mase de aer în ascendență cal cu rece, vântul rotațional înregistrează viteze semnificative peste 100km/h determinând acea pâlnie care atunci când atinge solul înseamnă tornadă la nivelul solului.

Acele trombe marine, care se datorează tot unui vânt rotațional și diferenței de temperatură de la suprafața apei comparativ cu temperatura la înălțime. Sunt fenomene meteorologice extreme care cu siguranță vor deveni un tipar de vreme normală, din ce în ce mai des întâlnite și în țara noastră.

De altfel, de la ora 15:00 a intrat în vigoare avertizarea meteorologică de cod portocaliu ce vizează jumătatea nordică a țării, practic vestul, centru, nordul, nord-estul României, acolo unde vijeliile vor fi unele puternice, rafalele de vânt putând depăși 70-90km/h, izolat chiar peste 100km/h.

Vorbim și de posibilitatea să înregistrăm grindină de medii și mari dimensiuni și pe intervale scurte de timp, să mai cumulăm valori de precipitații de peste 50-60l/m² în mai puțin de o oră.

La acest moment, vitezele de peste 100km/h au fost incluse în mesajul de avertizare de cod portocaliu general”, a spus Elena Mateescu, director ANM, într-o intervenție la Antena 3 CNN.

VEZI ȘI: Meteorologii au făcut anunțul. Pe ce dată exactă scăpăm de canicula în București și în marile orașe din România