Anul acesta vom găsi mai puţini pepeni românești în pieţele din întreaga ţară. Şi asta pentru că în „Patria lubenițelor”, la Dăbuleni, în judeţul Dolj, suprafețele de teren cultivate cu pepeni verzi și galbeni sunt mai mici, în 2021, comparativ cu cele de anul trecut. Potrivit Direcției pentru Agricultură Județeană Dolj, sunt 550 de hectare cu pepeni verzi și alte 200 cu pepeni galbeni.
„Anul trecut, pe 7 iunie am cules. Acum pe 18, 20 până în 25 aşa. Deja cresc acum”, spune unul dintre producătorii din zonă.
Domnul Sorin este unul dintre cei peste 1.500 de producători de pepeni din Dăbuleni. Face asta de când se ştie, pentru că a moştenit de la părinţi terenul şi cultivă an de an pepeni. Acum a plantat 5.000 de fire şi speră să aibă o producţie bună, deşi o parte din fructe s-au stricat deja, pentru că au fost lovite de grindină.
„Nu sunt bani. Este investiţie mare. Şi profitul este fifty – fifty. Adică jumătate. Şi tineretul a plecat în străinătate, la anumiţi ani, care au peste 50 de ani mai cultivă pepeni”, spune producătorul.
Tot mai mulţi producători se plâng că investiţia este prea mare pentru acestă cultură şi profitul este prea mic, aşa că mulţi se reprofilează şi cultivă căpşuni, mazăre ori porumb zaharat.
„- O investiţie foarte mare. Şi nu dă rezultate. Profitul e prost!
– S-au reprofilat?
– Da, pun căpşune, am un vecin cu mazăre”, spune Ion Sandu.
Suprafaţa cultivată a scăzut anul acesta foarte mult.
Anul trecut au fost cultivaţi pepeni verzi, dar şi galbeni pe o suprafaţă de 1.050 de hectare. Anul acesta suprafaţa este mult mai mică, vorbim de 750 de hectare.
Pepenii din Dăbuleni vor ieşi pe piaţă peste două săptămâni.
(NU RATA: REVOLUȚIE ÎN PATRIA PEPENILOR. OLTENII S-AU REPROFILAT!)
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.