Un pensionar cu un picior amputat susține că a primit, în repetate rânduri, umilințe din partea Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Cluj. Bărbatul a ajuns bătaia de joc a specialiștilor care i-au evaluat dizabilitatea. Este halucinantă replica pe care a primit-o din partea lor.
Comisia de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Cluj refuză să îi ofere lui Adrian Pastea, un bărbat fără un picior, ajutorul de însoțitor. Pensionarul nu se poate descurca singur din cauza dizabilității, dar specialiștii au cu totul altă părere. Clujeanul duce o adevărată luptă cu cei care i-au evaluat dizabilitatea.
Viața lui Adrian Pastea s-a schimbat complet în luna aprilie a acestui an, atunci când medicii au decis să îi amputeze piciorul stâng pentru că artera femurală i s-a înfundat. A suferit mai multe intervenții și a trăit o adevărată dramă. I-a fost greu să se descurce fără un picior, mai ales că nu are niciun ajutor.
„Am fost internat la Chirurgie Cardiovasculară Cluj și s-au făcut trei intervenții pentru a mi se salva piciorul. În 13 aprilie mi-a fost amputat piciorul. Mi-a fost foarte greu, pentru că aveam nevoie de cineva să mă ajute. Am avut și o mică depresie.
Vă spun sincer că am vrut să mă urc undeva să mă arunc de la etaj. Mama ce să mă ajute? Mama are 77 de ani. Doar îmi punea masă și mă chinuiam cu un cadru să ajung. Am căzut de multe ori. Mi s-a rupt operația, am fost înapoi la spital”, a precizat pensionarul din Cluj, potrivit stiridecluj.ro.
Adrian Pastea este sătul de nedreptățile din România cu care s-a confruntat. Iar la un moment chiar a vrut să își pună capăt zilelor pentru că nu mai făcea față situației în care se află.
După ce medicii i-au amputat piciorul, bărbatul a fost într-o luptă continuă cu autoritățile. În august 2023, el a primit grad de handicap grav, fără însoțitor. Totuși, susține că nu se poate descurca singur. Însă, atunci când a mers la sediul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului – DGASPC pentru a prezenta situația, a primit un răspuns halucinant.
„Le-am spus celor de la Cluj că e o bătaie de joc ce mi-a făcut comisia superioară de la București, pentru că am solicitat să mi se dea cu însoțitor, iar o doamnă de la DGASPC Cluj mi-a replicat că trebuia să am ambele picioare tăiate ca să îmi dea cu însoțitor.
Să mă duc să îmi tai și celălalt picior, că sunt disperat? Asta i-am replicat! Sunt oameni care nu au niciun handicap și le dă certificat de handicap, legitimații de parcare…”, a adăugat Adrian Pastea.
Momentan, pensionarul primește suma de 599 de lei, însă pentru însoțitor statul oferă 1900 de lei.