Pensionarii care sunt nevoiți să dea bani înapoi la stat. Casa de Pensii s-a pus pe verificat

Publicat: 02/10/2024 | 21:15

Decizie importantă în ceea ce privește recalcularea pensiilor de la 1 septembrie! Specialiștii Casei Naționale de Pensii vor verifica toate cele 4,6 milioane de decizii pentru a identifica dacă au existat anumite erori. În ceea ce privește această revizuire, au prioritate cele pentru care pensionarii au depus cerere.

Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, în luna septembrie, privind recalcularea pensiilor brute pe vaza veniturilor brute obținute de-a lungul activității în câmpul muncii, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă. Acum, reprezentanții Casei Naționale de Pensii vor verifica toate hotărârile pentru a se asigura că pensiile au fost calculate într-un mod corect. În acest fel, vor putea fi identificate eventualele nereguli.

Citește și: Acestor pensionari li se va mări pensia cu 200 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024

Cine sunt pensionarii care vor fi obligați să dea banii înapoi

Mai mulți pensionari nemulțumiți de deciziile primite, după recalcularea de la 1 septembrie, au depus cereri de revizuire. Totuși, nu doar acestea vor fi verificate. Casele Teritoriale de Pensii vor face controale din oficiu pentru toate cele 4,6 milioane decizii.

În cazul în care se constată că unui român i-a fost scăzută pe nedrept pensia, el își va recupera banii, însă nu știe exact când. De asemenea, dacă există oameni care au încasat mai mulți bani decât trebuia, aceștia vor fi nevoiți să îi restituie statului.

Noua lege a pensiilor a adus o mărire de venit pentru mai bine de 80% dintre românii ieșiți din câmpul muncii. Totuși, mulți pensionari au fost nemulțumiți de deciziile primite. Peste 60.000 de oameni au cerut explicații după recalcularea de la 1 septembrie, potrivit informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii. Totuși, doar 3.000 dintre ele au conținut erori.

„Mi-a venit acasă hârtia, însă fără nicio mărire, niciun leu. Și alții care au mai puțin decât mine aproape cu un an la 27 de ani și șapte luni și la 27 de ani, le-a venit 4-5 milioane. Care-i chestia? Nu știu.”/ „Soțul contestă decizia de pensionare, că nu i-a recalculat-o bine. I-au dat cuponul fără mărire.”/„Am muncit, am alergat 42 de ani după autobuz să mergem la serviciu. Alergăm și după bani acum că sunt banii noștri. Asta e situația.”, sunt mărturisirile făcute de trei pensionari, potrivit Antena 3 CNN.

Pensiile vor crește de la 1 ianuarie 2025

Ministrul Muncii a declarat că va avea lor o nouă majorare a pensiilor de la 1 ianuarie 2025. Atunci, toți pensionarii se vor bucura de o creștere a veniturilor, în concordanță cu inflația. Simona-Bucura Oprescu a oferit explicații detaliate în acest sens.

„Cei cu indemnizația minimă socială trebuie să știe că, în 2024, toți, indiferent de cuantumul de pe decizia de recalculare, dacă sunt sub 1281, rămân cu 1281, iar în 2025 vor avea majorare cu inflația, la fel ca până acum. În ceea ce privește majorarea pentru cei care au sume mai mari de 1281, trebuie să știe că absolut toți pensionarii beneficiază de majorarea cu formula din lege.

În legea articolului 84, avem majorarea anuală a pensiilor cu un mecanism clar, predictibil, sustenabil, în luna ianuarie. Avem doi parametri. Avem inflația plus 50% din câștigul salarial mediu brut. În legea pensiilor, avem acest termen folosit de majorare, dar dincolo de asta, important este că pensiile românilor au crescut și că am creat o lege care să ne ducă într-o zonă de echitate.”, a declarat ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, la România TV.

Citește și: A început „mica” recalculare a pensiilor! Ce trebuie să facă seniorii români pentru bani în plus