Pensii militare 2019. Care este formula de calcul

De: Cancan
Publicat: 06/06/2019 | 10:30
Pensii militare 2019. Care este formula de calcul

Mai multe modificări importante s-au adus recent în plenul Senatului în privința legii privind pensiile militare de stat. Prima dintre ele se referă la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă. CANCAN.RO îți spune care este formula de calcul. 

Senatorii au modificat legea în baza căreia se calculează și se acordă pensiile militare de stat. Beneficiarii sunt cei care au lucrat în structurile MApN și MAI și care doresc, poate, să-și prelungească activitatea.

Militarii și polițiștii care au îndeplinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă pot fac o cerere în acest sens. Perioada pentru care-și pot prelungi activitatea e cuprinsă între trei și cinci ani.

Ultimele noutati despre pensiile militare 2019

Potrivit propunerii legislative, care a trecut deocamdată doar de Senat, au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii şi poliţiştii în activitate din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională care îndeplinesc cumulativ mai multe condiţii. Prima dintre ele se referă la vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă. (Citește și PENSII MILITARE 2019. NOUTĂȚI DESPRE PENSIONAREA ANTICIPATĂ)

Ei trebuie, așadar, să aibă o vechime efectivă de cel puţin 25 de ani, din care cel puţin 15 să fie vechime în serviciu.

Nu este, însă, singurul amendament propus pentru modificare legii. Modificările mai prevăd că „au dreptul la pensie de serviciu anticipată parţială militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate care au o vechime efectivă de minimum 25 de ani, dintre dintre care cel puţin 15 ani vechime în serviciu şi care se află în una dintre următoarele situaţii: sunt trecuţi în rezervă ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a organizării unor unităţi şi a reducerii unor funcţii din ştatele de organizare, precum şi pentru alte motive sau nevoi ale instituţiilor din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale; sunt trecuţi în rezervă sau direct în retragere ori au încetat raporturile de serviciu ca urmare a clasării ca inapt sau inapt limitat pentru serviciul militar de către comisia de expertiză medico-militară.

Cuantumul pensiei anticipate parţiale pentru militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate se calculează pentru numărul anilor de vechime în serviciu stabiliţi în condiţiile legii, la care se adaugă şi sporurile acordate„.

Citește și: EL ÎNCASEAZĂ CEA MAI MARE PENSIE DIN ROMÂNIA. CE MESERIE A AVUT

De precizat, însă, că reducerea vârstei de pensionare nu poate fi mai mare de 13 ani. De asemenea, cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează ori de câte ori se majorează solda de grad/salariul gradului profesional şi/sau solda de funcţie/salariul de funcţie al militarilor, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special, în procentele stabilite în lege şi în funcţie de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie.

Proiect OUG pensii militare

De asemenea, Guvernul a redactat un proiect de OUG care va modifica Legea pensiilor speciale pentru poliţişti, militari şi ofiţerii din serviciile secrete.

Proiectul de OUG privind pensiile speciale prevede că pensia angajaţilor MAI şi MApN nu va mai putea depăşi media soldelor sau salariilor primite în anii de activitate, în baza cărora s-a calculat venitul.

Proiectul limitează şi indexarea pensiilor speciale cu rata medie anuală a inflaţiei, fără alte sporuri, dispoziţie care se va aplica şi pensionarilor din aviaţie, personalului auxiliar din instanţe şi parchete, funcţionarilor parlamentari, diplomaţilor şi parlamentarilor.

Vezi și aici: CE VESTE! SE SCHIMBĂ VÂRSTA DE PENSIONARE! MILIOANE DE ROMÂNI SUNT VIZAȚI

Potrivit acestui proiect, valoarea pensiei militare de stat nu poate fi mai mare decât media soldelor sau salariilor lunare nete corespunzătoare sumelor brute cuprinse în baza de calcul a pensiei, astfel încât pensiile nu vor mai putea depăşi valoarea salariilor.

Proiectul elimină şi sporurile primite în cazul indexărilor. Pensiile nu vor mai fi indexate cu 100% din rata inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, ci doar cu nivelul mediu al inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an.

Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată.

Formula calcul pensie militare 2019

Potrivit legestart.ro, Curtea Constituțională a României, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art. 3 lit. f) și i), art. 25 alin. (1), art. 28 alin. (1), art. 29 alin. (1) lit. b), art. 30, art. 60 alin. (1), art. 77, art. 108, art. 109 alin. (1) și (6) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat sunt constituționale în raport cu criticile formulate.

Nu rata: NOI REGULI CU PRIVIRE LA PENSIONAREA FEMEILOR. CÂND INTRĂ TOTUL ÎN VIGOARE

În motivarea excepției de neconstituționalitate, autorul acesteia a arătat că prin Legea nr. 223/2015 s-au anulat mulți ani de vechime în serviciul militar și totalitatea stagiilor de cotizare în sistemul public și s-a acordat doar un spor de (3-6-9)% aplicat cuantumului pensiei militare, fiind anulat și acesta printr-o grilă de calcul neconformă. De asemenea a susținut că principiile de bază ale sistemului pensiilor militare de stat sunt încălcate.

Astfel, principiul unicității este încălcat, întrucât aplicarea normelor de drept fără o actualizare reală a soldelor brute lunare duce, inevitabil, la discriminări și diferențe majore de pensii în interiorul aceluiași sistem.

Principiul egalității este încălcat, deoarece militarii care au ieșit la pensie după 2006 au pensii de două ori sau chiar mai mari la aceleași grade, aceleași funcții, aceleași răspunderi, aceeași muncă si aceeași vechime sau chiar mai mică – decât militarii care au ieșit la pensie înainte de 2006.

Principiul incesibilității este încălcat, întrucât majoritatea pensiilor recalculate sunt mai mici decât pensiile anterioare bazate pe principiul contributivității și nu respectă principiul neretroactivității legii. În conformitate cu dispozițiile art. 109 din Legea nr. 223/2015, “pensiile militarilor […] se recalculează în raport de vechimea valorificată prin ultima decizie de pensie”. Ca atare, a apreciat autorul, noua pensie militară trebuia să fie ori egală ori mai mare decât pensia contributivă anterioară. Pensia aflată în plată este un drept deja câștigat (nu poate fi diminuat de noua lege a pensiilor militare de stat) și, mai mult, este calculată potrivit principiului contributivității, pe întreaga perioadă de activitate, nu doar pe 6 luni la alegere.

Principiul autonomiei este încălcat întrucât s-a emis un ordin comun privind procedura de recalculare si actualizare a pensiilor militare, semnat de miniștrii M.A.I., M.Ap.N., M.J. și directorii S.R.I., S.I.E., S.T.S. și S.P.P, aceasta fiind, poate, motivul apariției unor mari discrepanțe între pensiile calculate de către fiecare minister implicat, perdante fiind pensiile militarilor din MApN.

Citește și: CRESC PENSIILE PENTRU TOȚI PENSIONARII! VEZI CÂT VA FI MAJORAREA ȘI CÂND INTRĂ ÎN VIGOARE

Principiul recunoștinței este încălcat, deoarece nu se acordă pensia suplimentară, evidențiată separat; nu se recunosc mulți ani de vechime în armată și nici stagiul de cotizare în sistemul public; pensia de serviciu și pensia de serviciu pentru limită de vârstă sunt limitate la 65%, respectiv 85% din baza de calcul utilizată; sporul pentru Ordinul “Meritul Militar” de 10-15-20% din cuantumul pensiei militare este diminuat, pentru că se aplică pensiei de serviciu pentru limită de vârstă plafonată la 85% din baza de calcul, contrar art. 4 din Legea nr. 238/1998; actualizarea nu este transparentă și nu se știe dacă este defectuoasă; sunt scoase din baza de calcul, în mod neconstituțional, drepturi de natură salarială sau asimilate salariilor, pentru care au fost plătite impozite și contribuții de asigurări sociale.

Cuantumul corespunzător stagiului ulterior de cotizare în sistemul public, evidențiat separat prin deciziile de pensii anterioare anului 2016, nu mai apare evidențiat deloc în noile decizii de recalculare, după cum susține autorul excepției. Practic, acest algoritm de calcul elimină mulți ani de vechime în serviciul militar și anulează complet stagiul ulterior de cotizare în sistemul public pentru toți pensionarii militari cu vechime mare în serviciu.

În continuare, s-a susținut că dreptul de proprietate este încălcat, întrucât este confiscat cuantumul pensiei contributive.

Militarilor care, după trecerea în rezervă, au mai activat și în sistemul public le-au fost calculate punctajul mediu anual și cuantumul pensiei cuvenite, ca urmare a unor stagii de cotizare dobândite pe bază de contributivitate, stabilindu-se pentru această perioadă un număr de puncte-pensie și un cuantum corespunzător de pensie în sistemul public. Autorul a apreciat că acesta este un drept legal, dobândit printr-o muncă suplimentară, ulterioară obținerii dreptului la pensie militară de stat, pe baza unei contribuții sistematice, la un alt sistem de pensii, sistemul de pensii publice. În noile decizii de recalculare nu este însă stipulat nici punctajul mediu anual stabilit, nici cuantumul cuvenit al pensiei pentru această perioadă și nicio altă decizie nu a fost eliberată în acest sens. Autorul a conchis că în acest fel se încalcă dreptul fundamental de proprietate privată.