Pensionarii care au muncit o viață întreagă, în condiții speciale, așteaptă o mărire. Mulți sunt cei care-și pun marea întrebare: crește sau nu pensia celor care au grupe de muncă cu 50%? Există o mulțime de vârstnici în România cărora nu li s-a mărit venitul ori sunt nemulțumiți cu majorarea acestuia. Forma de recalculare a pensiei oferă bani în plus doar celor cu ani mulți munciți, iar cei care au lucrat cu grupe de muncă, ori în condiții speciale, au ieșit mai devreme la pensie. Ce spune ministrul Muncii?
Pensionarii români care au muncit în condiții speciale ori cu grupe de muncă au putut să iasă mai devreme la pensie. Ultima recalculare a veniturilor vârstnicilor de la noi a adus măriri doar celor cu ani mulți de muncă. „Păgubiții” sunt cei care au lucrat în condiții speciale sau cu grupe de muncă și au ieșit mai devreme la pensie. În cazul lor, Înalta Curte a luat o decizie radicală în vara trecută.
„În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, este decizia luată de Înalta Curte de Casație și Justiție.
CITEȘTE ȘI: Românii primesc mai puțini bani din 2025. Singura categorie care va primi 10.000 de lei
CITEȘTE ȘI: Ce pensie poate avea Klaus Iohannis, după 42 de ani de muncă. La ce dată i se încheie mandatul
Doar că, pensionarii vizați mai au un pas de făcut, potrivit newsweek.ro: să cheme Casa de Pensii în judecată și să câștige procesul. În caz contrar, hotărârea Înaltei Curți nu se va pune în aplicare.
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că „inclusiv celor din grupele de muncă, fie că vorbim de grupa I, grupa a II-a, au fost menținute, conservate, inclusiv punctajele. Inclusiv dânșii pot verifica în decizia de pensionare și în buletinul de calcul că la litera G art 1, au totalul punctelor.
Pot verifica faptul că acest punctaj a fost reluat în decizia de recalculare. Prin urmare ceea ce dânșii au obținut în legile anterioare, contributiv, se menține. Toate aceste drepturi le-au fost menținute. Dânșii au beneficiat de un stagiu de cotizare mai mic”. De asemenea, ministrul susține că peste 60% dintre pensionarii cu grupe de muncă au primit măriri la pensie.