În urmă cu câteva zile, era prezentat cazul pensionarei Maria Pusca din localitatea Târnăveni, județul Mureș. Pensionara s-a trezit cu venitul tăiat în luna iulie (vezi imaginea mai jos), în urma recalculărilor. I-au fost reținuți 851 de lei, pensia fiind micșorată considerabil. Acum a venit și o reacție oficială din partea reprezentanților Casei de Pensii.
O pensionară din localitatea Târnăveni, județul Mureș, trăiește o situație scandaloasă. A muncit o viață întreagă la Spitalul din Târnăveni și, înainte de recalcularea pensiilor, încasa circa 2.600 de lei. După recalculări, pensionara Maria Pusca s-a trezit cu venitul micșorat – cu o sumă mai mică cu 851 de lei. Totuși, cum s-a ajuns în această situație și ce au transmis reprezentanții Casei de Pensii?
Pensionara din Târnăveni primise în luna aprilie o înștiințare în care se nota faptul că cei 2.230 de lei au fost încasați în mod eronat. Decizia de revizuire a pensiei ar fi putut fi contestată în 45 de zile, însă acest aspect nu s-a întâmplat, deoarece pensionara nu se afla pe teritoriul țării. După perioada sărbătorilor Pascale, femeia a fost nevoită să plece din România timp de 2 luni. A mai venit un document pe numele ei prin care se specifica faptul că este nevoită să înapoieze banii pe 3 ani. În România s-a întors pe 13 iulie, dar nu a apucat să ajungă la Casa de Pensii. Acum, la mai bine de o săptămână de când cazul a ajuns în atenția publică, Casa de Pensii a venit cu o reacție oficială.
„851 de lei îmi opresc pe lună. Eu n-am fost vinovată, că am luat banii pe cupon. De unde să știu că e greșit sau că nu e greșit calculat? E nedrept. Ei mi i-au dat în trei ani și mi-i retrag în trei luni. E o sumă foarte mare din pensie. A fost calculat eronat, dar de atâția ani, de când sunt eu în pensie, nu s-a văzut niciodată?”, preciza femeia pentru anchetazilei.ro.
Vezi și Recalculare pensii 2024. Cine primește mai puțini bani de la 1 septembrie
Vezi și O nouă înşelătorie îi vizează pe pensionarii din România. La ce trebuie să fie atenţi
În urma situației respective, au fost cerute explicații de la Casa Județeană de Pensii Mureș. Pensionara Maria Pusca a susținut că trăiește o nedreptate, iar acum reprezentanții Casei de Pensii au venit cu explicații. Potrivit informațiilor, autoritatea a cerut decizie de revizuire în momentul în care s-au găsit erori. În urma deciziilor, pensia fie crește, fie se diminuează. În condițiile în care se pune problema unei majorări, atunci banii se oferă într-o singură tranșă. În condițiile în care se aplică o diminuare a pensiei, atunci se vor aplica dispozițiile art. 729 din Codul de Procedură Civilă („Limitele urmăririi veniturilor băneşti”). S-a confirmat că pensia a fost tăiată și chiar dacă eroarea aparține instituției, sumele achitate ilegal trebuie să fie recuperate, potrivit reprezentanților.
„Procedura descrisă anterior este în conformitate cu prevederile art. 107 din Legea nr. 263/2010 «(1) în situația în care, ulterior stabilirii și/sau plății drepturilor de pensie, se constată diferențe între sumele stabilite și/sau plătite și cele legal cuvenite, casa teritorială de pensii, respectiv casa de pensii sectorială operează, din oficiu sau la solicitarea pensionarului modificările ce se impun, prin decizie de revizuire».
Astfel, în cazul doamnei Pușcaș Maria drepturile de pensie au fost revizuite conform art. 107 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, corectând eroarea comisă prin aplicarea dispozițiilor OUG nr. 100/2009, respectiv art. 169 din Legea nr. 263/2010”, se arată în informațiile transmise de reprezentanții Casei de Pensii pentru anchetazilei.ro.
Totodată, reprezentanții au mai transmis că „instituția noastră chiar dacă a achitat din eroare drepturile de pensie petentei, va trebui să recupereze sumele achitate ilegal de la cel care le-a încasat”. Decizia de revizuire a pensiei, care nu a fost contestată în cele 45 de zile, rămâne definitivă.
„Codul civil prevede „cu privire la îmbogățirea fără justă cauză: „art. 1.345 Cel care, în mod neimputabil, s-a îmbogățit fără justă cauză în detrimentul altuia este obligat la restituire, în măsura pierderii patrimoniale suferite de cealaltă persoană, dar fără a fi ținut dincolo de limita propriei sale îmbogățiri.”
Potrivit art. 1.341, privind plata nedatorată se prevede că „(1) Cel care plătește fără a datora are dreptul la restituire”, astfel că instituția noastră chiar dacă a achitat din eroare drepturile de pensie petentei, va trebui să recupereze sumele achitate ilegal de la cel care le-a încasat”, se mai arată în răspunsul reprezentanților Casei Județene de Pensii Mureș.
Sursă foto: anchetazilei.ro