Pensia și salariul vor putea fi cumulate în continuare. CCR a dat verdictul după o ședință cu mulți nervi

Publicat: 05/10/2023 | 16:26
Guvernul a aprobat un program pentru următori 4 ani/ sursă foto: Facebook

Pe data de 5 octombrie 2023, Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că pensia și salariul se vor putea cumula în continuare. Legea care interzicea primirea ambelor sume a fost declarată ca fiind neconstituțională. Decizia vine după o lungă dezbatere în mediul public pe această temă.

Bugetarii au primit poate una dintre cele mai bune vești pe anul acesta. CCCR a decis în unanimitate să le acorde și pensia și salariul, lună de lună, în condițiile în care legea care interzicea cumulul fusese adoptată de Parlament pe 28 iunie 2023.

Pensie specială și salariu pentru bugetari

Sursele spun că ar fi fost o discuție aprinsă în sală când s-a anunțat decizia CCR. Nu este de mirare, din moment ce pentru bugetari au tot fost găsite modalități prin care legea să-i avantajeze, din punct de vedere salarial. Nu doar că nu s-a mai ajuns la o tăiere a pensiilor speciale, așa cum a impus Uniunea Europeană, dar nici măcar eliminarea cumulării pensiei cu salariul nu a trecut în aplicabilitate.

„Curtea, în esenţă, a considerat că dispoziţiile criticate referitoare la interdicţia cumului pensiei cu salariul contravin dreptului fundamental la muncă garantat de Constituţie. În aceste condiţii, legea se întoarce în Parlament pentru a fi pusă în acord cu decizia Curţii Constituţionale, în temeiul articolului 147 din Constituţia României.

Parlamentul, în virtutea principiului libertăţii de legiferare, poate să reglementeze potrivit prevederilor deciziei Curţii, ce a stabilit sau va stabili Curtea, prin decizia care va fi comunicată şi publicată în Monitorul Oficial”, a declarat președintele CCR, Marian Enache.

(CITEȘTE ȘI: Mai mulți bani la pensie din partea Guvernului pentru această categorie de angajați. Bărbații din Spania vor primi sume suplimentare din partea statului)

Ce prevedea legea adoptată pe 28 iunie 2023

Redăm conținutul actului normativ:

„Persoanele care îşi desfăşoară activitatea în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu sau a unui act administrativ de numire în funcţie în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare şi subordonare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor naţionale, companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritorială şi care au şi calitatea de beneficiari de pensie pentru limită de vârstă în sistemul public de pensii, sistemul pensiilor militare de stat ori sunt beneficiari de pensie de serviciu au obligaţia ca, în termen de 30 de zile calendaristice de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să îşi exprime în scris opţiunea pentru continuarea activităţii în baza aceluiaşi contract individual de muncă, raport de serviciu sau act administrativ de numire, după caz, ori pentru încetarea contractului individual de muncă, raportului de serviciu sau încetarea ocupării funcţiei în care au fost numite în baza actului administrativ de numire, după caz”, potrivit Hotnews.

(CITEȘTE ȘI: Se măresc pensiile acestor români cu 30 la sută! Anunțul așteptat de toți pensionarii a fost făcut de fostul șef al CNPP)

 

Luciana Polite
Luciana Polite este absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității din București. A urmat apoi studii universitare de masterat, „Modele de comunicare și relații publice”, în cadrul aceleiași universități. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un ... citește mai mult