Pensionarii sunt foarte curioși să afle dacă vor primi mai mulți bani de la stat sau, din contră, dacă se vor trezi cu sume mai mici în conturi. Unii oameni ieșiți din câmpul muncii vor fi afectați de ultimele decizii. Află, în articol, cine va avea parte de o pensie medie, infinit de mică: maximum 1.000 de lei.
Odată cu intrarea în vigoarea a noii legi, în luna septembrie, privind recalcularea pensiilor brute pe vaza veniturilor brute obținute de-a lungul activității în câmpul muncii, mulți pensionari s-au plâns de deciziile pe care le-au primit acasă. Totuși, în Republica Moldova, situația este mult mai îngrijorătoare de când în România. Salariile și pensiile mici reprezintă principala problemă a locuitorilor de acolo.
Citește și: Calcul complet | Ce pensie primește un român, după noua lege, dacă are o vechime de 30 de ani
Cetățenii moldoveni sunt foarte îngrijorați din cauza salariilor și a pensiilor mici. În Republica Moldova, în mediul urban, remunerațiile angajaților pornesc de la 600 de euro și pot ajunge până la 1500 de euro. În mediul rural, veniturile sunt și mai mici, iar mulți oameni se plâng că abia pot face față cheltuielilor de pe o zi pe alta.
Locuitorii Republicii Moldova se luptă cu această problemă de foarte mulți ani. Salariul mediu pe economie este de 14 mii de lei moldovenești, adică 700 de euro.Din nefericire, mulți moldoveni primesc mult mai puțin de atât, în funcție de domeniul în care activează.
Se exemplu, în cazul oamenilor care lucrează în agricultură, media este de 9.000 lei moldovenești sau 450 euro. Nici în învățământ situația nu este tocmai roz. Veniturile medii ale profesorilor sunt de 11.400 de lei moldovenești, însemnând 570 de euro.
Pensionarii sunt și ei afectați de sumele mici primite de la stat. Pensia media în Republica Moldova este în jur de 4.000 de lei moldovenești, adică aproximativ 200 de euro. Totuși, unii moldoveni primesc doar jumătate din această sumă, adică aproximativ 100 de euro.
Totodată, cetățenii moldoveni susțin că și prețurile alimentelor reprezintă o mare problemă. Unii pensionari fac față cu greu cheltuielilor zilnice, mai ales pe timpul iernii, atunci când trebuie să scoată din buzunar bani pentru căldura din apartamente sau case.
Citește și: Pensionarii care riscă să își primească banii abia în 2025. Vești proaste pentru o categorie de români