Penalii fotbalului romanesc. 48 de ani de puscarie pentru fotbalisti, impresari si patroni
In marele dosar de coruptie din fotbalul romanesc, intitulat dosarul transferurilor, Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat sentinte in premiera pentru Romania. George Copos (patron Rapid) – 5 ani cu executare; MM Stoica (manager Steaua) – 4 ani cu executare; Cristian Borcea (fost actionar Dinamo) – 7 ani cu executare; Ioan Becali (fost impresar) – 8 ani cu executare; Victor Becali (impresar) – 7 ani cu executare; Gica Popescu (fost impresar) – 3 ani cu suspendare; Jean Padureanu (presedinte Gloria Bistrita) – 3 ani cu suspendare; si Gigi Netoiu (fost actionar Dinamo) – 3 ani cu suspendare. Deciziile nu sunt definitive.
In rechizitoriu sunt prezentate 12 transferuri ale unor fotbalisti romani efectuate de la cluburile Dinamo, Rapid, Gloria si Otelul catre cluburi din strainatate, in perioada 1999 – 2005. Potrivit anchetatorilor, prejudiciul in acest caz se ridica la aproape 12 milioane de dolari.
Un alt dosar in care au fost implicati fotbalisti este aproape de final. Fostii dinamovisti Cristi Munteanu si Andrei Margaritescu au fost condamnati, tot de judecatorii Curtii de Apel Bucuresti, in dosarul inselaciunilor cu masini. In cazul lui Cristian Munteanu, instanta a desfiintat in parte sentinta Tribunalului din primavera si, rejudecand in fond, a dispus schimbarea incadrarii juridice a faptelor din doua infractiuni de tainuire intr-o singura infractiune de complicitate la tentativa la infractiunea de inselaciune. Cristian Munteanu a fost condamnat la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi. Andrei Margaritescu a ramas cu pedeapsa de trei ani de inchisoare, dar magistratii au dispus suspendarea executarii acesteia, sub supraveghere, pe un termen de încercare de opt ani.
In luna aprilie a acestui an, Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis achitarea lui Gigi Becali, în dosarul in care patronul Stelei a fost acuzat de dare de mita si fals in înscrisuri sub semnatura private in dosarul Valiza. Cu toate acestea, unul din cei trei magistrate l-a considerat vinovat pe latifundiar si a vrut sa-l condamne la trei ani de inchisoare cu suspendare. Decizia nu a fost definitiva.
Si lui “Mitica de la Liga” i-a trecut glontul pe la ureche. Atat Dumitru Dragomir cat si Gino Iorgulescu au fost achitati in dosarul “sediul LPF”. Cei doi au fost acuzati de luare si, respectiv, dare de mita, in legatura cu o tranzactie imobiliara supraevaluata, care ar fi costat Liga peste 350.000 de euro. Din rechizitoriul DNA, reiese ca Dumitru Dragomir ar fi primit de la Gino Iorgulescu un teren din Bucureşti, cu o suprafata de 351,79 de metri patrati, în valoare de 32.600,26 de dolari, pentru ca, in schimb, sa accepte achizitia de catre LPF a unui teren in suprafata de 1.497,21 de metri patrati, aflata in aceeasi zona si a unei constructii in suprafata de 279,72 de metri patrati, nefinalizata si ridicata fara autorizatie. Decizia in acest dosar a fost definitiva.
Alte doua dosare sunt in lucru la DNA si DIICOT. Procurorii anticoruptie au demarat o ancheta cu privire la dezafilierea provizorie a clubului Universitatea Craiova de la FRF, in urma plangerilor depuse de patronul “Stiintei”, Adrian Mititelu. Pana acum au fost audiati mai multi oficiali din fotbalul romanesc si jucatori. Totodata, DNA a efectuat mai multe perchezitii la sediul FRF. In celalalt dosar, procurorii DIICOT vizeaza transferurile a 15 jucatori de la “U” Cluj la Petrolul Ploiesti. Florian Walter este acuzat ca a prejudiciat clubul din Cluj cu aproximativ 11 milioane de euro.
Claudiu Valimareanu