Pe ultima sută de metri a mandatului, Joe Biden permite Ucrainei să folosească arme americane pentru a lovi ținte pe teritoriul Rusiei

Publicat: 18/11/2024 | 15:13
Sursa foto: Profimedia

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a dat undă verde Ucrainei să folosească arme americane cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei, potrivit a doi oficiali americani. Decizia vine în timp ce trupe nord-coreene oferă sprijin pentru acțiunile militare ale Rusiei.

De asemenea, decizia vine după ce Moscova a desfășurat aproape 50.000 de militari în regiunea de sud Kursk, regiune unde Kievul a lansat o contraofensivă în vară.

Armele americane ar urma să fie folosite în principal în Kursk, deocamdată, a spus un oficial american. Aceasta în contextul în care Rusia încearcă să recâștige controlul asupra regiunii Kursk. Motivul pentru care Biden ar fi permis ca Ucraina să utilizezee armamentul pe teritoriul rus este acela ca autoritățile de la Kiev să mențină controlul în Kursk cât mai mult timp posibil, a declarat oficialul, citat de CNN.

CITEȘTE ȘI: MELANIA TRUMP RENUNȚĂ LA CASA ALBĂ?! INFORMAȚIA CARE ZGUDUIE AMERICA: „DE DATA ASTA E DIFERIT”

Mii de militari nord-coreeni sunt desfășurați în Rusia

Mii de trupe nord-coreene sunt desfășurate în Kursk ca parte a ofensivei Rusiei, iar decizia Washingtonului ar putea transforma situația într-una periculoasă, notează sursa citată.

Decizia lui Biden de a permite utilizarea sistemelor de rachete ATACMS pe teritoriul Rusiei a fost luată în considerare timp de mai multe luni. Oficialii americani nu au căzut de acord de la început, unii considerând că utilizarea de arme americane în Rusia ar putea duce la escaladarea conflictului, iar alții fiind îngrijorați că o asemenea măsură ar putea duce la scăderea stocurilor de armament.

SUA chiar au refuzat să furnizeze sisteme ATACMS Ucrainei în primii doi ani de război, mai ales ca urmare a preocupărilor legate de capacitatea Kievului de a le utiliza. Dar Biden a aprobat în secret transferul rachetelor ATACMS cu rază lungă de acțiune în februarie pentru a fi utilizate pe teritoriul ucrainean, iar SUA au livrat rachetele în aprilie.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a presat Washingtonul să permită utilizarea armelor și pe interiorul Rusiei, iar presiunile au dat roade.

La 12 septembrie, președintele Vladimir Putin a declarat că aprobarea pentru un astfel de pas ar însemna „implicarea directă a țărilor NATO, a Statelor Unite și a țărilor europene în războiul din Ucraina”, deoarece infrastructura militară și personalul NATO ar trebui să fie implicate în direcționarea și lansarea rachetelor.

CITEȘTE ȘI: VLADIMIR PUTIN NU L-A FELICITAT PE DONALD TRUMP DUPĂ VICTORIA DE LA ALEGERI, DAR S-A AFLAT CE ARE ÎN PLAN PENTRU PREȘEDINTELE SUA

This browser does not support the video element.