Au trecut cinci luni și, în timp ce procurorii francezi continuă ancheta asupra fondatorului și șefului Telegram, Pavel Durov, privind utilizarea aplicației pentru fraudă, trafic de droguri, spălare de bani și alte activități de crimă organizată, Moscova și-a schimbat poziția publică față de antreprenorul tehnologic, conform Reuters.
Citește și: Cele mai spectaculoase ținute de la Festivalul de Film de la Veneția. Vedetele au strălucit la propriu! GALERIE FOTO
Durov, văzut ca un erou național al libertății de exprimare
Unii ruși îl consideră acum pe Durov un erou al libertății de exprimare, însă Peskov a afirmat joi că procesul împotriva sa nu ar trebui „să devină o persecuție politică”. Într-o discuție cu reporterii, el a spus:
„Ştim că preşedintele Franţei Emmanuel Macron a negat orice legătură cu politica, dar, pe de altă parte, se fac anumite acuzaţii. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare”.
Unii parlamentari ruși au susținut, fără dovezi, că dosarul împotriva lui Durov a fost orchestrat de Washington. O sursă din biroul procurorului din Paris a declarat că ancheta nu are nicio legătură cu Statele Unite și că Macron nu a fost informat în prealabil despre arestare.
„Pavel Durov rămâne un ostatic al dictaturii democraţiei Occidentului colectiv”, a fost mesajul transmis pe Telegram de Leonid Sluţki, liderul unui partid parlamentar pro-Kremlin.
Care este cea mai mare frică a Kremlinului
Arestarea a oferit Rusiei oportunitatea de a folosi o linie de atac familiară: că, deși Occidentul pretinde că susține valori precum libertatea de exprimare, în realitate, acționează dintr-o dorință răzbunătoare de a submina Rusia.
Ksenia Ermoshina, cercetător la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto și la Centrul pentru Internet și Societate de la CNRS din Franța, a spus că reacția intensă a Rusiei reflectă și temeri legate de securitate din cauza utilizării extinse a Telegram pentru comunicațiile militare.
„Telegram a devenit un instrument de comunicare internă pentru apărarea rusă”, a transmis aceasta.
„Dacă Durov este acuzat de guvernul francez şi se află în mâinile justiţiei franceze, le este teamă că ar putea da acces la serverele sale şi, deoarece nu există criptare internă implicită pe Telegram, acest lucru va permite accesul potenţial la informaţii sensibile din armata rusă”, a detaliat experta.
Un avocat al lui Durov a spus joi că este „absurd” să se sugereze că liderul unei rețele sociale este responsabil pentru orice activități ilegale desfășurate pe platformă. Telegram a adăugat că respectă legislația Uniunii Europene.
Cine e Pavel Durov
Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, nu a avut întotdeauna susținători vocali în Rusia, unde relațiile sale dificile cu autoritățile datează de mai bine de un deceniu.
Prima sa mare afacere în tehnologie, VKontakte (VK), o versiune rusă a Facebook-ului, a permis activiștilor opoziției să organizeze grupuri de discuții pentru proteste împotriva președintelui Vladimir Putin. Durov a refuzat, de asemenea, să închidă blogul anticorupție al lui Aleksei Navalnîi, un lider al opoziției care a murit în închisoare la începutul acestui an.
În 2013, serviciul rus de securitate FSB a cerut datele VK ale ucrainenilor care protestau împotriva președintelui prorus aflat la putere la Kiev.
„Am refuzat să mă conformez acestor cereri, pentru că ar fi însemnat o trădare a utilizatorilor noştri ucraineni. După aceea, am fost dat afară din compania pe care am fondat-o şi am fost forţat să părăsesc Rusia”, a mărturisit Durov în martie 2022.
Durov a lansat Telegram, rețeaua socială utilizată acum de aproape 1 miliard de oameni, în 2013, la Dubai. În scurt timp, Rusia a început să fie nemulțumită de această platformă.
Citește și: Șoferul criminal din Pantelimon, cercetat pentru omor! Adolescentul inhala gaz ilariant și era LIVE pe telefon când a ucis un băiețel de 9 ani și a rănit-o grav pe sora lui