Paștele nu s-a terminat! Ce trebuie să faci a treia zi, în marțea luminată

Publicat: 18/04/2023 | 00:07
Marțea luminată, tradiții și superstiții / foto: Pexels

Marțea Luminată sau Marțea Albă, denumită astfel datorită faptului că este notată cu o cruce roșie în calendarul ortodox, este o zi importantă pentru creștinii ortodocși. În multe zone din țară, românii respectă anumite tradiții și obiceiuri care au legătură cu această zi. Iată câteva dintre ele.

A treia zi de Paște, fiind numită și „Marțea Albă”, este încărcată cu tradiții și superstiții pe care majoritatea românilor le respectă. De obicei, în sate, Marțea Luminată era o zi nelucrătoare, în care nu se făcea curățenie sau spălat. În multe zone rurale, femeile dăruiesc pasca rămasă de la Paște și vin roșu în amintirea celor trecuți în neființă.

Tradiții și obiceiuri pe care creștinii le respectă în a treia zi de Paște

În această zi, se respectă și tradiția de a „întoarce” vizitele făcute în prima zi de Paște, iar ouăle sunt ciocnite „dos cu dos”. De asemenea, în anumite zone din țară, în Marțea Albă, finii obișnuiesc să dăruiască nașilor nu doar pască, ci și colaci. În plus, se usucă și se sfărâmă Sfântul Agneț (pâinea de împărtășanie), care a fost sfințit în cadrul Liturghiei Sfântului Vasile din Sfânta și Marea Joi din Săptămâna Patimilor, conform secretele.com.

CITEȘTE ȘI: Obiceiuri și tradiții de Săptămâna Luminată! Ce trebuie să faci după Paști

Când pică Înălțarea Domnului, în acest an

În fiecare an, la 40 de zile după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Înălțarea Domnului, numită și Ispas. În această zi, se marchează intrarea definitivă a lui Iisus Hristos în ceruri, de unde se spune că  urmează să vină din nou pe pământ.

Potrivit Bibliei, după Înviere, Iisus Hristos s-a arătat ucenicilor timp de 40 de zile, după care s-a înălțat la cer în prezența lor. Astfel, în acest an, sărbătoarea Înălțării Domnului va pica pe data de 25 mai.
Această sărbătoare este o piatră de hotar între perioada în care Hristos a predicat și începuturile erei creștinismului, iar Sfinții Apostoli au primit har în timpul înălțării și s-au transformat în propovăduitori ai învățăturii creștine. În trecut, Înălțarea lui Iisus la ceruri era sărbătorită de Rusalii, odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, la 50 de zile de la Paști.

Ulterior, conform sinoadelor bisericii, s-a stabilit ca Înălțarea să fie sărbătorită la 40 de zile după Paști, în fiecare an, într-o zi de joi, care coincide și cu sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română.

VEZI ȘI:De ce se vopsesc ouăle în Joia Mare, de fapt? Adevărul care stă în spatele unei tradiții milenare