Imagini copleșitoare la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, unde, astăzi, 1 mai 2021, s-a aprins Lumina Sfântă și, odată cu ea, s-a aprins și mai tare flacăra credinței și a speranței în sufletele credincioşilor ortodocși. Cei prezenți la miracolul Ortodoxiei au luat deja focul haric și au început sărbătoarea Învierii Mântuitorului alături de cei dragi. Lumina Sfântă a fost din Ierusalim în București de o delegaţie a Patriarhiei Române.
UPDATE 19:00 – Pe Aeroportul Otopeni a aterizat avionul în care se afla părintele arhimandrit Teofil Anăsătosoaie, superiorul Aşezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, care a adus focul haric. Ulterior, Sfânta Lumină a pornit către arhiepiscopiile din țară și spre parohii, de unde la miezul nopții va fi primită de credincioși.
Până atunci, este un timp bun pe care putem să-l petrecem cu noi, este o odihnă pentru suflet. Putem să ne împăcăm cu noi și cu cei de lângă noi pentru a primi așa cum se cuvine vestea că Hristos a Înviat.
Nu rata: Top 21 cele mai frumoase mesaje de Paște cu care sigur nu dai greș
În fiecare an, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12:30 şi 14:30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu rănește pe nimeni. De altfel, mulți dintre oamenii care iau Lumina Sfântă de la Mormântul Lui Iisus Hristos obișnuiesc să se dea cu ea pe față și pe mâini.
Conform tradiției, înainte de coborârea Luminii Sfinte, Biserica Sfântului Mormânt este verificată pentru îndepărtarea oricărei surse de foc din interiorul acestuia, după ce toate luminile şi candelele au fost stinse. Cercetarea implică trei inspecţii separate, care încep la ora 10:00, şi este condusă de un paznic musulman stabilit pentru Sfântul Mormânt, în prezenţa clericilor armeni, copţi şi iacobiţi, relatează observatornews.ro.
Lumina Sfântă va fi adusă de la Ierusalim sâmbătă seară de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, iar împărţirea ei delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române, pe Aeroporrtul Otopeni, va avea loc cu respectarea regulilor sanitare în vigoare.
Patriarhul Diodor I, care a fost prezent la ceremonie timp de 63 de ani, a relatat, în 1998, într-un interviu acordat profesorului danez Niels Christian Hvidt, referitor la ceremonia Sfintei Lumini, că, de obicei, minunea se petrece imediat ce sunt citite o serie de rugăciuni speciale.
“După ce se sting toate luminile, mă plec şi intru în prima încăpere a Mormântului. De acolo merg încet prin întuneric spre cealaltă încăpere a Mormântului, unde a fost pus Trupul lui Iisus. Acolo îngenunchez cu frică sfântă şi rostesc rugăciunile consacrate, care ni s-au transmis de-a lungul veacurilor; iar după ce le citesc, aştept. Uneori, e posibil să aştept câteva minute, dar, de obicei, minunea se săvârşeşte îndată ce citesc rugăciunile.
Din miezul pietrei pe care a stat Trupul Lui Hristos o Lumină nedefinită iese înspre afară. De obicei, are o nuanţă albastru-deschis, dar culoarea se poate schimba şi să ia multe nuanţe diferite. Nu se poate descrie în cuvinte omeneşti. Lumina iese din piatră ca şi cum ar ieşi dintr-un lac. Placa Mormântului arată ca şi cum ar fi acoperită cu un nor umed, dar este Lumină”, a povestit Patriarhul Diodor I, potrivit sursei citate/
Vezi și: Cum așteaptă românii Paștele la malul mării
Descoperă și: Cât te costă, de fapt, să comanzi masa de Paște
“Uneori acoperă numai placa de pe Mormânt, în timp ce alte ori umple de lumină tot baldachinul, încât oamenii care stau în afara Mormântului şi privesc înăuntru văd cum este plin de Lumină. Această Lumină nu arde. Niciodată nu mi-a ars barba în cei 16 ani de când sunt patriarh în Ierusalim şi am primit Sfânta Lumină. Lumina are o compoziţie diferită de cea a unei lumini obişnuite care arde într-o candelă. Într-un anumit loc, Lumina se ridică în sus şi formează un stâlp, a cărui flacără are o natură diferită, astfel încât îmi este cu putinţă să aprind lumânările mele de la ea. În felul acesta, după ce iau flacăra în lumânările mele, ies şi dau Lumina mai întâi patriarhului armean şi apoi celui copt. După aceasta, împart Lumina tuturor celor care se află în Biserică…”, a mai precizat Diodor, au scris jurnaliștii de la observatornews.ro.
Mulți oameni consideră Lumina Sfântă cea mai veche minune anuală atestată a lumii creștine. A fost documentată consecvent din 1106, mențiunile anterioare fiind sporadice. Printre cele mai vechi menționări se numără: cea despre Sfântul Grigorie Luminătorul cca. 330 d.Hr., apariția Sfintei Lumini după cucerirea Ierusalimului de către perși circa 617 d.Hr. Ceremonia este transmisă în direct în Grecia, Rusia, Ucraina, România, Belarus, Bulgaria, Georgia, Cipru, Liban și alte țări în care există comunități majoritare de creștini ortodocși.
Sursa foto: captură video YouTube / Richard Suciu & Patriarhia Ierusalim via AP