Pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă pierzi sau ți se fură actele în străinătate
A venit perioada concediilor, motiv pentru care mulți români se pregătesc voioși să plece peste hotare, pentru a petrece vacanțe de vis alături de cei dragi. Însă, înainte de a pleca într-o călătorie, trebuie să te asiguri că îți iei măsuri de siguranță. Care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă pierzi sau ți se fură actele în străinătate?
O vacanță peste hotare te-ar putea relaxa total și ai putea crea amintiri frumoase alături de persoanele dragi. Însă, ce se întâmplă în momentul în care clipele de plăcere îți sunt umbrite de o eventuală problemă pe care o întâmpini în vacanță? Mai cu seamă, ce trebuie să faci atunci când, din neatenție, îți pierzi actele sau îți sunt furate?
Pașii pe care trebuie să îi urmezi, dacă pierzi sau ți se fură actele în străinătate
În momentul în care te afli într-una dintre situațiile amintite anterior, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să anunți Ambasada sau Consulatul României, dar și autoritățile locale de Poliție. Exste important să ai o dovadă că ți-ai pierdut sau ți-au fost furate actele.
Apoi, trebuie să obții un titlu de călătorie cu ajutorul căruia te poți întoarce în țară. Este un titlu care se eliberează atât de misiunile diplomatice, cât și de oficiliile consulare ale României cetățenilor români care se află în străinătate, dar care nu au un document de călătorie valabil.
”Pentru obținerea titlului de călătorie, cetățenii români se pot prezenta la sediul misiunii diplomatice sau oficiului consular, în timpul orelor de program sau, dacă deplasarea este urgentă, pot să contacteze în prealabil misiunea diplomatică sau oficiul consular prin intermediul telefonului de urgență, urmând a fi stabilită data prezentării pentru eliberarea documentului de călătorie”, a transmis MAE pentru hotnews.ro.
De regulă, titlul de călătorie se eliberează în aceeași zi în care a fost depusă și cererea respectivă la misiunea diplomatică sau la oficiul consular al României. Titul de călătorie este valabil 30 de zile.
Atunci când ajungi înapoi în țară, trebuie să declari ce acte ai pierdut sau ți-au fost furate: „Pierderea pașaportului se declară de îndată de către titular sau, după caz, de către părinții unui minor, reprezentanții legali ori însoțitorii acestuia, la cea mai apropiată unitate de poliție sau la orice serviciu public comunitar de pașapoarte, ori la Direcția Generală de Pașapoarte”.
Sursă foto: Pixabay