Parlamentarii își primesc pensiile speciale înapoi. Ce sume vor primi retroactiv
Parlamentarii îşi primesc pensiile speciale înapoi, după ce judecătorii Curţii Constituţionale au decis astăzi că legea din 2021, care elimina veniturile pentru care aleşii n-au contribuit propriu-zis, nu este conformă cu legea fundamentală
Sesizarea iniţială a fost făcută de peste 70 de foşti parlamentari, iar CCR a decis că legea din 2021, care elimina veniturile pentru care aleşii n-au contribuit propriu-zis, nu este conformă cu legea fundamentală, astfel că aceştia vor primi retroactiv şi banii pe care nu i-au luat în ultimul an şi jumătate.
Ce a decis Curtea Constituțională
Curtea Constituțională a transmis un comunicat de presă prin care anunță decizia.
„În ședința din data de 5 mai 2022, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Legea nr.7/2021 pentru modificarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor este neconstituțională.
Curtea a observat că, potrivit art.76 alin.(3) din Constituție, „La cererea Guvernului sau din proprie iniţiativă, Parlamentul poate adopta proiecte de legi sau propuneri legislative cu procedură de urgenţă, stabilită potrivit regulamentului fiecărei Camere”.
Este o exigență constituțională ca scurtarea termenelor procedurale și accelerarea parcursului legislativ să se realizeze numai în cadrul procedurii de urgență [art.76 alin.(3)], și nu a celei generale [art.75]. Or, legea criticată a fost adoptată în cadrul procedurii generale într-o singură zi, cu încălcarea tuturor termenelor, ceea ce reprezintă o afectare a procedurii de adoptare în ansamblul său. Respectarea art.75 și art.76 alin.(3) din Constituție constituie fundamentul dezbaterilor democratice din Parlament și, prin substratul lor de valoare, presupun un schimb de idei între cei ce exercită suveranitatea națională.
Evitarea sau limitarea dezbaterilor parlamentare prin scurtarea nejustificată a termenelor, fără a respecta prevederile constituționale obiective și exprese în acest sens, denotă o atingere adusă însăși unei valori fundamentale a statului, și anume a caracterului său democratic. Totodată, în acest context, Curtea a reținut și încălcarea principiului securității juridice”, se arată în comunicatul de presă.
Sursa foto: Arhiva Cancan