Pariu că nu ştiai asta? Care este diferenţa dintre ouăle maro şi ouăle albe

Publicat: 01/07/2020 | 13:08
Pariu că nu ştiai asta? Care este diferenţa dintre ouăle maro şi ouăle albe

Foarte mulţi se întreabă care este diferenţa dintre ouăle albe şi cele maro, mai ales că, de multe ori, este şi o diferenţă de preţ între cele două. Explicaţia este una foarte simplă şi poate că nici nu ţi-ar fi trecut prin cap aşa ceva.

Ce diferenţă este între ouăle albe şi ouăle maro

Diferenţa dintre culoarea ouălor este dată, de fapt, de…culoarea găinii. Astfel, găinile albe cu lobi ai urechii albi vor face ouă albe, în timp ce cele maronii sau roşiatice vor face ouă maro. În ceea ce priveşte valorile nutriţionale, nu este nicio diferenţă între cele două.

Şi atunci, de unde diferenţa de preţ? Ei bine, găinile albe sunt, de regulă, mai mici decât cele roşii, prin urmare costul lor de întreţinere este mai mic, iar de aici şi ouăle lor costă mai puţin comparativ cu cele ale suratelor lor.

Un alt mit care circulă în legătură cu ouăle maronii este faptul că ar avea un gălbenuş mai închis la culoare decât cele albe. În realitate, diferenţa de culoare este dată de hrana păsărilor. Cu cât mai mult porumb vor mânca, cu atât şi gălbenuşul va fi mai galben, deci culoarea cojii oului nu este un factor care să influenţeze gălbenuşul.

De asemenea, unii oameni mai consideră că ar fi şi o diferenţă legată de duritatea cojii ouălor. Se spune că cele maro sunt mai dure decât cele albe, însă acest lucru nu este adevărat. Ce este adevărat, în schimb, este faptul că găinile mai tinere fac ouă cu coaja mai tare.

Proprietăţile oului

Oul este un aliment destul de controversat şi există nutriţionişti care spun că ar fi mai bine să fie evitat din cauza colesterolului şi a grăsimilor. Cu toate acestea, studiile din ultima vreme au scos la iveală faptul că aceste controverse ar putea fi doar nişte mituri şi că acest aliment are foarte multe proprietăţi.

Ce se ştie despre ou este că în gălbenuş se găsesc 13 nutrienţi esenţiali. De asemenea, oul este şi o sursă foarte bună de vitamina B, vitamina A, dar şi o sursă grozavă de iod, care ajută la generarea hormonilor tiroidieni. Conţine, totodată, fosfor, esenţial pentru dezvoltarea dinţilor şi a oaselor.