Ultima ediție a podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene” a fost una cu adevărat specială, ce l-a avut ca invitat pe părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos. Într-o discuție de excepție cu Adrian Artene, părintele Pimen a vorbit despre credința în Dumnezeu, despre iertare, iubire, dar și despre unul dintre cele mai mari păcate și mântuirea pe care o putem atinge.
Sâmbătă, 24 februarie, la ora 19:00, pe canalul de Youtube „ALTCEVA cu Adrian Artene”, a avut premiera o nouă ediție a podcast-ului, în care invitat a fost părintele Pimen Vlad. Ediția a fost una captivantă, în care starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos a vorbit, printre altele, despre unul dintre cele mai grele păcate pe care femeile îl pot purta. Cu multe cuvinte blânde, părintele Pimen a vorbit despre una dintre greșelile capitale, însă care nu este fără de iertare în fața lui Dumnezeu.
În cadrul podcast-ului „ALTCEVA cu Adrian Artene”, părintele Pimen Vlad a oferit câteva răspunsuri esențiale la unele dintre cele mai grele întrebări. Într-un decor de poveste, chiar în „Gradina Maicii Domnului”, părintele a vorbit, printre altele, despre unul dintre păcatele capitale, avortul. Starețul a explicat că acest păcat este unul dintre cele mai grele, însă nu fără de iertare, iar femeile care fac acest pas greșit pot găsi mântuirea în fața lui Dumnezeu.
Mai mult, părintele Pimen a mai explicat că Raiul este deschis pentru orice, mai ales pentru cei care se căiesc pentru faptele lor. De asemenea, acesta a vorbit și despre cei pe care o să îi întâlnim atunci când ajungem pe lumea cealaltă.
Adrian Artene: O femeie, pentru că vorbeați despre un păcat, mai devreme, păcatul avortului… O femeie care renunță la o sarcină, cum găsește iertare de la Dumnezeu?
Părintele Pimen: Tot prin spovedanie, prin căință, să nu mai repete lucrul ăsta. Se dezleagă, se iartă, dar o să mai aibă un hop la Dumnezeu, când e față în față cu Dumnezeu. Am citit undeva… sufletul ăsta care a venit pe pământ, chiar de nu a apucat să trăiască, scânteia Dumnezeiască a fost trimisă în burta mamei… că a fost ucis și trupul ăsta, deci, l-a aruncat… Dar sufletul acela nu se mai duce, cum fac ăștia yoga și, asta, reîncarnare… că se duce în alt trup…. nu există! De asta îi zice microcosmos, fiecare om, deci, odată vine pe pământ și după aia se întoarce la Dumnezeu și asta-i. Și acolo rămâne în veșnicie.
Ei, sufletul ăsta se întoarce la Dumnezeu și spune că acolo, la Dumnezeu, toți o să fim la vârsta Mântuitorului, nu o să fim toți copii și bătrâni, toți la vârsta asta, adică de-asta Raiul o să fie într-o frumusețe și atunci ăsta care în burta mamei nici nu apucat să iasă, o să ajungă la vârsta de 30 de ani, vârsta maturității și tu o să-ți întâlnești acolo în fața lui Dumnezeu, când te duci la judecată, pe copiii ăia… 1,2,3… pe care i-ai avortat.
Și aceia ce o să facă? Pentru că ei nu au apucat să se bucure de viața asta pe pământ… o să zică: «Doamne, nu o ierta pe mama pentru ce a făcut, pentru că mie nu mi-a dat dreptul să mă bucur!» Și tu întâlnești acolo, la Dumnezeu pe copilul tău, care-i avocatul acuzării, și atunci depinde de Dumnezeu, de mila Lui și de pocăința pe care ai făcut-o ca să treci mai departe de hopul ăsta. De asta se spune că e unul dintre cele mai mari păcate (n.r. avortul), pentru că ai oprit o viață (…)”, a spus părintele Pimen.
Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu din Sfântul Munte Athos, s-a născut în 1970, în comuna suceveană Cornu Luncii, din părinți creștini, care au avut nouă copii. Iar în anul 1993 drumul lui s-a îndreptat către Muntele Athos.
Pașii acestuia către călugărie, dar și către Sfântul Munte au fost îndrumați de către divinitate: „M-a luat Maica Domnului de mână și m-a adus” – spune părintele, recunoscând în toată viața sa ajutorul și mijlocirea Maicii Domnului.
Primii doi ani la Schitul Lacu au fost cu multe greutăți, dar și cu multă liniște și împăcare. Mai apoi, au urmat doi ani petrecuți în Mănăstirea Sfântului Pavel, acolo unde părintele a învățat limba greacă. Ulterior, revenit la Schitul Lacu, părintele Pimen a reconstruit de la zero Chilia „Sfântul Artemie”. Aici a trăit timp de 12 ani, alături de fratele său după trup, părintele Dosoftei, care i-a urmat în Sfântul Munte.
În cele din urmă, părintele Pimen a ajuns să construiască, pe locul unei foste mari biserici, tot cu hramul Intrării Maicii Domnului în Biserică, chilia la care este acum stareț. A primit întotdeauna ajutor minunat și concret de la oameni, de la Dumnezeu și de la Maica Domnului.
Podcastul integral poate fi vizionat aici:
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.