Părintele Pimen a vorbit despre ce reprezintă viața, în podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene. Starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu (Lakkoskiti, în greacă) a făcut o incursiune în lumea credinței, precizând că Dumnezeu oferă oamenilor un dar, și anume viața. Iar fiecare om este plămădit din „țârână” și „scânteie dumnezeiască”. Vă invităm să urmăriți interviul!
Sâmbătă, 24 februarie 2024, a avut premiera cea mai nouă ediție a podcastului ALTCEVA cu Adrian Artene, acolo unde a fost invitat Părintele Pimen, starețul Chiliei „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” de la Schitul Lacu. Interviul a avut loc în „Grădina Maicii Domnului”. Starețul a vorbit, printre altele, despre ce înseamnă viața. Întrebarea a deschis calea cunoașterii credinței!
Adrian Artene: „Ce este viața?”
Starețul, cu o voce caldă, a explicat că viața este un dar din partea lui Dumnezeu. A readus în lumină ideea potrivit căreia omul a fost făcut din țărână și i s-a oferit o „scânteie dumnezeiască”, și anume sufletul, pentru a avea viață. Totodată, a precizat că viața a fost creată pentru a lucra binele. Vă invităm să urmăriți un interviu care vă transpune într-o lume a credinței!
„Viața e un dar de la Dumnezeu. N-am exista… și Dumnezeu ne-a plămădit. Se zice că a luat țărână și ne-a făcut. Exact cum ar lua un copil plastilină și faci un om, dar e mort. Dar la Dumnezeu, când a zis că a luat țărână, tot ce există în lumea asta, în pământul ăsta, metale, ce vrem noi, în cantități infime există în om. Ceea ce nu o să poată omul să facă niciodată. Și Dumnezeu a luat țărână și l-a făcut pe om. Dar omul era mort. Și, atunci, Dumnezeu ce a oferit? Scânteie dumnezeiască. Ce-i mai scump, ce-i mai valoros. A coborât cerul pe pământ și a oferit suflarea Lui dumnezeiască, care e sufletul nostru și a spus că la sfârșit îl va lua înapoi.
Când pleacă, trupul ăsta rămâne la fel, țărâna aia care, după câteva luni de zile, e putredă. Dar suflarea se întoarce la Dumnezeu. Și, de fapt, noi ce vorbim acum, tot ce facem e sufletul. Că dacă ar ieși sufletul, am rămâne morți, pe scaun. Sufletul ăsta, care a fost trimis în trup, să lucreze toate astea despre care ne-a spus Dumnezeu. Toate bune, toate frumoase. Viața asta ne-a dat-o ca să lucrăm binele. Noi, pentru că ni se pare greu a lucra binele, alunecăm repede în egoism, în interesul nostru. Și deviem lucrurile astea și începem să facem răul”, a spus Părintele Pimen.
Adrian Artene: „Ne raportăm la oameni și ne raportăm în permanență pe orizontală, fără să ridicăm privirea spre verticală”.
Părintele Pimen a continuat să ofere un exemplu prin care o persoană ar putea să își facă viața mai puțin plăcută. Starețul susține că persoana care face rău alteia poate fi îndemnată să găsească o cale mai pozitivă. Cu alte cuvinte, o persoană îndreptată către rău poate găsi calea binelui. Viața este un dar de la Dumnezeu și fiecare om ar trebui să pună accent pe lucrurile pozitive.
„Dacă vede că alții ies în față, el la serviciu nu lucrează, alții sunt mai presus și sunt un exemplu bun, și el se vede că nu este, ce face? Pentru că nu poate să se ridice și nu se smerește să accepte, începe să îl denigreze pe cel mai bun. Se duce pe la șef și îi spune: «lasă, șefule, că am văzut ce face ăla». Începe să transforme în ură, în invidie, toată neputința și slăbiciunea lui, ca să îl coboare pe celălalt în ochii celorlalți. Nu încearcă să se ridice el. În loc să te îndrepți, să câștigi ceva, te dărâmi pe tine. Începi să dărâmi și pe alții și te duci în jos, te distrugi. Și, atunci, viața asta devine un chin pentru tine. Pentru că tu ești într-o continuă competiției cu ceilalți, de a-i coborî pe ceilalți, nu de a te ridica pe tine. Și atunci îți distrugi viața asta, care e atât de frumoasă”, a mai precizat Părintele Pimen.
Conținutul ALTCEVA cu Adrian Artene poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.