:format(webp):quality(80)/https%3A%2F%2Fwww.cancan.ro%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2Fcancan-4_-altceva-1200x850.png)
Părintele Mihai Pavel a vorbit despre importanta postului și care sunt lucrurile de care trebuie să ținem cont în această perioadă importantă pentru creștini. În cel mai nou episod al podcastului Altceva cu Adrian Artene, părintele Mihai Pavel, inspector patriarhal, a dat sfaturi prețioase, chiar în interiorul Catedralei Sfântul Spiridon-Nou, în fața Sfântului Altar.
Părintele a precizat în cadrul podcastului Altceva, cât de importantă este tăcerea în timpul postului. Perioada aceasta a Postului Mare este presărată nu doar cu smerenie, ci și cu tristețe, iar atmosfera este una sumbră.
Iar această tăcere, benefică, poate fi ajutată de lectură, așa cum ne sugerează părintele. Este timpul cel mai potrivit pentru aprofundare învățămintelor din Scriptură, iar părintele Mihai Pavel spune că ar trebui să ne axăm pe trei cărți importante.
Inspectorul patriarhal a precizat care sunt cele trei lecturi pe care ar fi indicat să le aprofundăm în perioada Postului Mare. Mai mult decât atât, părintele privește cititul Scripturii ca fiind o refacere a relației cu Dumnezeu.
Adrian Artene: În această perioadă, tăcerea poate însemna coborârea în interiorul nostru.
Pr.Mihai Pavel: Să știți că Alexandru Schmemann, un liturgist, spune într-o carte despre Postul Mare că perioada postului este incompatibilă cu celebritatea fastuoasă a Liturghiei. Din acest motiv, Liturghia Sfântului Ioan sau a Sfântului Vasile sunt efectuate numai sâmbăta și duminica. În timpul săptămânii se săvârșește acel ritual cunoscut ca Liturghia darurilor mai înainte sfințite, ritual complex de împărtășire. În perioada postului, mirele nu mai este, este o perioadă a tristeții, a tristeții justificate, tristețe pentru păcate, a lipsei mirelui și a dorului.
În această perioadă de luni până vineri, tristețea, atmosfera ușor întunecată, sumbră, sacul și cenușa postului. Sunt stările specifice postului. Tăcerea în timpul Postului Mare este augumentată de numărul mai mare de lecturi biblice. Suntem invitați să ne rugăm mai mult, să spunem Psaltirea de mai multe ori decât am făcut-o în timpul anului și totodată să citim Scriptura. În perioada Postului Mare sunt trei surse de lecturi biblice: Cartea Facerii, Cartea Profetului Isaia și Coheletul sau Înțelepciunea lui Solomon.
Dar nu suntem invitați doar la atât. Lectura înseamnă o tăcere, o coborâre în noi, o cercetare, o analiză de conștiință, o mărturisire și o refacere a relației noastre cu Dumnezeu. Pocăința, părerea de rău pentru trădarea iubirii lui Dumnezeu, încetarea răului, curățirea inimii, curățirea trupului – exerciții de care omul are absolută nevoie. Poate fi la început un proces mai greoi, postirea, dar nu e, e chiar firesc, plăcut. Să te așezi în tăcere în prezența lui Dumnezeu care are atât de multe să ne spună despre iubirea Lui față de noi.
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene”, pornește notificările, pentru că în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai„ ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care îți antrenează mintea și îți hrănește sufletului.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.