Părintele Iustin Miron, despre Post: ”Mai puțină hrană trupească și mai multă hrană duhovnicească” | VIDEO

Publicat: 05/03/2019 | 14:08
Părintele Iustin Miron, despre Post

Părintele Iustin Miron este starețul Mănăstirii Oașa, din localitatea Șugag, județul Alba. Aflată la o distanță de 70 de kilometri la sud de Sebeș și la 57 de kilometri nord-est față de Petroșani, la poalele Munților Șureanu. Biserica centrală a Mănăstirii Oașa este închinată Adormirii Maicii Domnului – hram prăznuit în ziua de 15 august – și Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, prăznuit în ziua de 27 iulie.

Duminică, 10 martie 2019, este lăsata secului de brânză (Duminica Izgonirii lui Adam din Rai). Luni, 11 martie – conform Calendarului Ortodox -, începe Postul Paștelui 2019, ce va dura până sămbătă, 27 aprilie 2019.

Într-un interviu acordat evz.tv, părintele Iustin Miron oferă tuturor credincioșilor sfaturi extraordinare despre Postul Paștelui, în special, dar și despre ideea de a posti – în general.

”Primele trei săptămâni sunt săptămâni de pregătire pentru a intra, propriu-zis în Post. Postul Paștilor este de 40 de zile, până la Florii, după care urmează săptămâna Patimilor, o altă săptămână de post, dar care este diferită. Nu face parte din postul acesta de 40 de zile. Postul vizează întreaga viață a omului și întreaga lui ființă. Ținem post cu trupul față de anumite alimente pentru a putea ține post cu sufletul postul față de păcat”.

Părintele Iustin Miron explică expresia ”postul față de păcat al sufletului”

Părintele Iustin explică credincioșilor ce înseamnă acest ”post față de păcat”.

”Postul față de păcat al al sufletului este permanent. Nu este doar pentru o perioadă. Cel al trupului, față de anumite alimente, este periodic. Prin post ne pregătim pentru sărbătoarea Paștilor”. De fapt, spune părintele Iustin, ”întreaga viață a omului este o perioadă de pregătire, pentru ca el să poată să ajungă în cer. Am putea să zicem că postul acesta simbolizează întreaga viață a omului. Postul, în primul rând, nu înseamnă obiceiul alimentar – nu mâncăm carne, nu mâncăm brânză, nu mâncăm ouă și toate derivatele -, ci este mai curând o perioadă de înfrânare. Este vorba despre o perioadă de înfrânare față de rău”. 

Părintele Iustin Miron: ”Beția de har…”

Totuși, spune părintele Iustin, postul nu trebuie considerat un scop în sine.

”Nu trebuie doar să înfrânăm, ci trebuie să ne… îmbuibăm… cu har. Postul trebuie să se finalizeze într-o beție – ca să zi așa – de har”. Părintele Iustin recomandă tuturor credincioșilor mai puțină hrană trupească și mai multă duhovnicească. ”Pentru asta postim (n.r. – pentru ”beția de har”) și atunci nici nu se mai simte partea aceasta de înfrânare. Trăiești doar împlinirea. Este o perioadă de împlinire, până la urmă, și așa trebuie să se finalizeze. Este ca o luptă care trebuie să se încununeze cu o victorie. Este o perioadă liturgică specială, cu totul specială, în perioada Postului Mare. Se face Liturghia Darurilor mai Înainte Sfințite, spre exemplu. În timpul acestei liturghii, oamenii se împărtășesc”. 

Părintele Iustin transmite, cu bucurie, că există din ce în ce mai mulți tineri care vin la mănăstire și postesc împreună cu călugării, mai ales în aceste vremuri de mare tulburare sufletească și trupească.

Urmărește, în videoclipul de mai jos, întreg mesajul Părintelui Iustin Miron de la Mănăstirea Oașa din județul Alba.