Părintele Holograf și VH2, MIHAI POCORSCHI, despre muzica dictată de Dumnezeu: „Eram staruri! Se plângea pe adidasul meu!” | ALTCEVA CU ADRIAN ARTENE
Să ai aproape un artist de numele căruia se leagă istoria muzicii rock din România este un privilegiu, fără doar și poate. Mai mult decât atât, să ai ocazia să asculți poveștile spuse, dar mai ales pe cele nespuse de la cel care a apăsat PLAY-ul existențial pe proiecte precum Holograf sau VH2 înseamnă să te asiguri că ai acumulat un bagaj fericit și important de cultură generală muzicală.
„Eu cred că un creator este un pahar gol, în care dacă el învață înțelepciunea, și are răbdare să aștepte, cineva toarnă din când în când ceva în el. De foarte multe ori, când scriu un cântec bun, un cântec destinat să fie iubit de oameni, îl scriu cam dintr-un foc. Adică, procesul de creație se produce într-un timp foarte scurt. După care, urmează perioada tehnologică, în care pui fel și fel de instrumente, dar lucrurile sunt destul de clare în momentul acela. Ajungi să dai acel cântec de la capăt, până te saturi, după care îl termini. Îl lași deoparte, pentru ceilalți, și revi peste două, trei săptămâni. Niciodată nu am reușit să rememorez procesul creativ și procesul tehnologic, ca și când acel cântec nu este al meu. Poate pare ciudat…”, spune artistul în cel mai nou episod de podcast Altceva cu Adrian Artene.
Mihai Pocorschi, compozitor, cântăreţ şi producător, s-a născut la 10 septembrie 1955, în Bucureşti. A absolvit Liceul „Gheorghe Lazăr” şi Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Institutului Politehnic Bucureşti. În copilărie, pasionat de sport fiind, a practicat înot, polo, baschet, tenis. Muzica i-a fost încă de atunci aproape, iar începuturile se leagă de cursurile de chitară pe care le-a urmat.
În 1978, Mihai Pocorschi, Eugen Sonia, Boris Petrof, Cristian Lesciuc şi Ştefan Rădulescu au alcătuit primul „nucleu” al formaţiei Holograf. La scurt timp, în 1979, au fost cooptaţi Edi Petroşel (tobe) şi Tino Furtună (clape). În acel an, formaţia a obţinut primul succes, un premiu important în cadrul festivalului Club A, conform site-ului https://holograf.ro/.
În 2002, Mihai Pocorschi şi Gabriel Cotabiţă pun bazele trupei VH2, proiect în care au fost cooptaţi Cătălin Popescu (claviaturi, voce), Gabriel Golescu (chitară), Răzvan „Lapi” Lupu (baterie, voce), Eugen „Soe” Sonia (bas), Aristides Panaitescu-Alegria (percuţie).
ABONEAZĂ-TE la canalul de Youtube „Altceva cu Adrian Artene” acolo unde, în fiecare sâmbătă de la ora 19:00, ai ocazia să descoperi în PREMIERĂ, ALTCEVA, un podcast care-ți antrenează mintea și-ți hrănește sufletul.
Conținutul „Altceva cu Adrian Artene” poate fi urmărit și pe conturile de Facebook, Instagram, Tik Tok, dar și pe grupul de WhatsApp.