Papa Francisc. Tu știi care este numele lui real?
Vizita Papei Francisc în România este un moment de o covârșitoare importanță istorică. Este primul Papă care ajunge în România după 20 de ani, atunci când țara noastră a fost vizitată de Papa Ioan Paul al II-lea. Papa Francisc a preluat conducerea bisericii catolice în anul 2013, 13 martie.
Atunci când a devenit Papă, surpriza a fost una de proporții – la nivel mondial -, fiindcă discutăm despre primul Suveran Pontiv care își are rădăcinile în America Latină. Mai mult, Papa Francisc a avut și are numeroși contestatari, însă cei mai mulți dintre credincioși îl percep ca fiind un Suveran Pontif blând și înclinat spre acte de caritate. Jorge Mario Bergoglio – devenit Papa Francisc La 13 martie 2013 – este, în opinia specialiştilor, partizan al unei doctrine conservatoare şi un apropiat al mişcării romano-catolice „Comuniune şi Eliberare”. Această mișcare s-a bucurat de o dezvoltare importantă în timpul pontificatului Papei Ioan Paul al II-lea.
Papa Francisc – născut Jorge Mario Bergoglio – a venit pe lume pe data de 17 decembrie 1936, la Flores – o suburbie din Buenos Aires. Provine dintr-o familie de emigranți italieni și este cel mai mare dintre cei cinci copii ai familiei Bergoglio. Tatăl său, Mario José, era lucrător la calea ferată, născut în Portacomaro, Piemonte, Italia. Mama sa, Regina María Sívori, era casnică, născută în Buenos Aires, într-o familie de origine piemonteză-genoveză. Jorge Mario Bergoglio a urmat şcoala publică – Şcoala Tehnică nr. 27 Hipólito Yrigoyen -, acolo unde şi-a încheiat studiile cu o diplomă de tehnician în chimie. A urmat, apoi, cursurile seminarului din Villa Devoto, Buenos Aires.
În adolescenţă, la vârsta de 21 de ani – în urma unei infecţii -, i-a fost extirpat un plămân. La 11 martie 1958 Bergoglio a intrat în Societatea lui Isus și a studiat pentru a deveni preot la seminarul iezuit în Villa Devoto, conform radioromaniacultural.ro.
Citește și: PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA. CÂND AJUNGE ÎN BUCUREȘTI ȘI UNDE ÎL POȚI ÎNTÂLNI
Papa Francisc. Tu știi care este numele lui real? Cum și-a ales numele sfânt
Într-un interviu acordat la vremea respectivă, suveranul pontif a explicat motivele pentru care și-a dorit să devină cunoscut lumii întregi sub numele de Francisc. „Este numele păcii, aşa mi-a intrat în inimă acest nume”, a dezvăluit Suveranul Pontif.
„În timpul alegerii, mă aflam alături de arhiepiscopul din São Paulo Claudio Hummes, un mare prieten (…). Atunci când lucrurile au devenit periculoase, el m-a consolat. Când voturile (în favoarea mea) au atins două treimi, m-a îmbrăţişat şi mi-a spus «Nu îi uita pe săraci!»”, a declarat ulterior papa argentinian. “Imediat, în legătură cu săracii, m-am gândit la Francisc din Assisi, omul sărăciei, omul păcii”, a mai spus Papa Francisc.
Citește și: PAPA FRANCISC ÎN ROMÂNIA. TRASEUL SUVERANULUI PONTIF
Papa Francisc. Tu știi care este numele lui real? ”Iubirea pe care Francisc o avea față de cei săraci”
Suveranul Pontif a explicat, pe larg, într-un discurs celebru, de ce și-a ales acest nume sfânt.
”Așa cum știți, există diferite motive pentru care am ales numele meu gândindu-mă la Francisc de Assisi, o personalitate care este foarte cunoscută dincolo de granițele Italiei și Europei și chiar printre cei care nu mărturisesc credința catolică. Unul dintre primele motive este iubirea pe care Francisc o avea față de cei săraci. Câți săraci există încă în lume! Și câtă suferință întâlnesc aceste persoane! După exemplul lui Francisc de Assisi, Biserica a căutat mereu să aibă grijă, să apere, în orice colț al pământului, pe cel care suferă datorită lipsurilor și cred că în multe dintre țările voastre puteți constata opera generoasă a acelor creștini care se străduiesc să-i ajute pe cei bolnavi, pe orfani, pe cei fără adăpost și pe toți cei care sunt marginalizați, și care astfel lucrează pentru a edifica societăți mai umane și mai drepte”, a spus Papa Francisc.
Vezi și aici: PAPA FRANCISC, MESAJ PENTRU ROMÂNI: ”TRĂIESC DEJA BUCURIA ÎNTÂLNIRII…”
Papa Francisc. Tu știi care este numele lui real? ”Nu poate exista pace adevărată dacă fiecare este măsură a lui însuși”
Dar Suveranul Pontif a vorbit și despre sărăcia ”spirituală” care domnește în această perioadă.
”Dar există și o altă sărăcie! Este sărăcia spirituală din zilele noastre, care se referă în mod grav și la țările considerate mai bogate. Este ceea ce Predecesorul meu, iubitul și veneratul Benedict al XVI-lea, numește „dictatura relativismului”, care lasă pe fiecare ca măsură a lui însuși și pune în pericol conviețuirea dintre oameni. Și astfel ajung la al doilea motiv al numelui meu. Francisc de Assisi ne spune: lucrați pentru a edifica pacea! Dar nu există adevărată pace fără adevăr! Nu poate exista pace adevărată dacă fiecare este măsură a lui însuși, dacă fiecare poate să revendice mereu și numai propriul drept, fără a se îngriji în același timp de binele celorlalți, al tuturor, pornind de la natura care unește orice ființă umană de pe acest pământ”, a apus Papa Francisc în Discursul Papei Francisc la audienţa acordată Corpului Diplomatic de la Vatican, 22 martie 2013 – traducere în limba română de Pr. Mihai Pătrașcu, conform angelus.com.ro.
Citește și: CUM ÎL AȘTEAPTĂ ȚIGANII DIN BLAJ PE PAPA FRANCISC. CE I-AU PREGĂTIT SUVERANULUI PONTIF